Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prorail wil circulair inkopen aanjagen

Prorail heeft een nieuw kantoor geopend in Utrecht. Het pand is voorzien van duurzaam meubilair dat is ingekocht volgens de principes van de circulaire economie. Aan het eind van de gebruiksduur wordt het meubilair door de leverancier Ahrend teruggenomen. Deze kijkt dan of het meubilair direct geschikt is voor hergebruik bij een andere klant of dat demontage en hergebruik van losse onderdelen of materialen de beste oplossing is.

“Wij geloven dat duurzaam vooral ‘doen’ is. Een circulaire visie zonder daden is niets waard”, stelt Arnold Struik, Concept & Design Director bij Ahrend. “Prorail en Ahrend nemen het voortouw om concrete invulling te geven aan circulair inkopen. Een belangrijke stap, die hopelijk ook anderen inspireert.”

Besparing 35 miljoen
Prorail past de principes van de circulaire economie niet alleen toe op kantoor. Samen met Railpro en Royal HaskoningDHV onderzoekt Prorail de kansen van hergebruik van spoorstaven, bovenleidingen en perronmeubilair. Dit bespaart naar verwachting tot 35 miljoen euro per jaar in bedrijfskosten van Prorail. Verder verwachten de samenwerkingspartners 20 procent te besparen op grondstofgebruik. Zo schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl.

Intensieve samenwerking
Hermen Jan van Ree van Royal HaskoningDHV: “De circulaire economie is gericht op het reduceren van grondstofverbruik en beslaat het gehele productieproces van grondstofwinning tot het einde van de levensduur. Concretisering van de circulaire economie in onze sector vraagt dan ook om intensieve samenwerking tussen alle spelers in de keten.”

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 15 juni 2015 12:08 uur

Deze samenwerking tussen Prorail en Ahrend brengt diverse vraagtekens naar boven. In een circulair renovatie project met een ROC instelling hebben wij geprobeerd meubels circulair te maken door een samenwerking aan te gaan met Ahrend, maar de manier waarop zij dit doen is niet circulair. Ahrend zegt ja op circulariteit, maar kunnen vervolgens de producten in de toekomst alleen terug nemen voor goede doelen en niet zoals de circulaire economie bedoelt is. Deze partij heeft hun business model niet aangepast naar de circulaire denkwijze, maar hoogstens een circulaire business case opgezet in de samenwerking met Prorail om nieuwe C2C producten te verkopen. Ahrend en circulaire economie gaat in onze ogen absoluut (nog)niet samen. Ja in C2C met gezonde grondstoffen gebruik, maar voor de toevoeging van het woord economie moet je toch echt je business case aanpassen en niet eenmalig een opzetje maken waarmee het lijkt alsof je je hard maakt voor een circulaire economie. Wellicht zijn er andere personen binnen Ahrend die wel de juiste stap durfen te zetten. Daar zijn wij dan wel benieuwd naar.

inkoperscafe gebruiker 12 juni 2015 08:43 uur

Aan het eind van de gebruiksduur wordt gekeken door de leverancier of het meubilair direct geschikt is voor hergebruik of dat het gedomteerd wordt en hergebruik van losse onderdelen of materialen de beste oplossing is. Indien het meubilair nog direct geschikt is voor hergebruik, waarom is er dan sprake van "einde levensduur"? Zou het dan niet veel logischer zijn om het nog langer bij de opdrachtgever te laten staan? Dan ben je volgens mij pas echt bezig met duurzaam ondernemen. Ik ga er tenminste vanuit dat de opdrachtgever dit "einde levensduur" meubilair op dat moment weer vervangt voor nieuw meubilair, dat dan wel weer veel nieuwe grondstoffen vergt. De aanzet lijkt me goed, maar het moment waarop het vervangen wordt lijkt me, al ik het artikel lees, mogelijk nog niet het meest juiste moment voor optimale uitnutting van grondstoffen.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres