Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Producenten krijgen meer vertrouwen

In april 2019 nam het producentenvertrouwen in de industrie toe. Het steeg van 6,1 in maart naar 6,7 in april, zo meldt het CBS. De positievere stemming betreft de verwachte bedrijvigheid en de voorraden. Het oordeel over de orderportefeuille verslechterde, hoewel het positief bleef. Het gemiddelde producentenvertrouwen over de laatste twintig jaar is 1,0. De piek was 10,9 in februari 2018 en -23,5 in februari 2009.

Een meerderheid van de ondernemers verwacht dat hun productie de komende drie maanden toeneemt. Ook denken meer ondernemers dat hun orderpositie groot is dan dat die klein zou zijn. Verder beschouwen de meeste ondernemers de voorraad eindproduct als te klein in plaats van dat die te groot zou zijn. Het grootste optimisme was er in april bij de producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie. Alleen in de transportmiddelenindustrie voerde het pessimisme de boventoon.

Productiestijging
Het CBS meldt ook dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in februari 0,5 procent hoger lag dan in februari 2018. In februari 2019 steeg de productie van de transportmiddelenindustrie het sterkst. Daarnaast kwam de bezettingsgraad van machines en installaties in de industrie aan het begin van het tweede kwartaal 2019 uit op 84,3 procent. Dit was meer dan het kwartaal daarvoor.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres