Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Producent kan vraag duurzaam voedsel niet aan

Er is op dit moment een stijgende vraag naar duurzaam voedsel en producenten kunnen dit niet bijbenen. De verkoop van biologische voedingsmiddelen is vorig jaar met 10 procent gestegen, terwijl het land dat gebruikt wordt voor biologische landbouw gelijk bleef. Supermarkten willen wel meer biologische zuivel, kip en groente verkopen, maar het aanbod is niet groot genoeg. Dit schrijft De Ondernemer.

Het is voor boeren lastig om van de een op andere dag over te stappen op biologische productie. Het biokeurmerk kunnen boeren verdienen door, onder andere, kunstmest en bestrijdingsmiddelen uit te bannen. Het probleem is dat, als die eenmaal in de bodem zitten, het twee jaar duurt voordat ze verdwenen zijn. De gewassen die op die grond groeien, zijn tot die tijd niet biologisch. En de melk van de koe mag pas biologisch genoemd worden, als de koe biologisch gras eet.

Overschot
Inmiddels is er een overschot van reguliere melk en zijn veel melkveehouders aan het wachten op het moment dat zij kunnen overschakelen op een biologische bedrijfsvoering. FrieslandCampina heeft inmiddels een wachtlijst opgesteld. Zo kan worden voorkomen dat men over twee jaar met een overschot aan biologische zuivel zit.

Beweging
Brancheorganisatie Bionext ziet wel dat er een beweging zit in het aanbod van biologisch en duurzaam voedsel. Ze zien dat sinds begin dit jaar ook het aantal biologische akkerbouwbedrijven aan het stijgen is. En dat is goed nieuws, ook al loopt de Nederlandse landbouw achter bij de rest van Europa. Op dit moment zit Nederland op ongeveer 4,4 procent van het totale landbouwareaal.

Supermarkten
Volgens Albert Heijn is dit niet genoeg. Zij willen graag meer biologische groenten en fruit gaan verkopen, maar aardbeien en frambozen zijn bijvoorbeeld slecht beschikbaar. Ook voor supermarktketen Lidl is het verduurzamen van groente-, fruit- en aardappelenassortiment een uitdaging.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres