Magnifying glass Close

Procurement aantrekkelijk voor fraudeurs

Eén op de vijf bedrijven is het afgelopen jaar doelwit geworden van inkoopgerelateerde fraude. De oorzaak zit hem veelal in wandaden gepleegd door verkopers en leveranciers.

In de afgelopen twaalf maanden is maar liefst 70 procent van de bedrijven in aanraking gekomen met fraude. Dit blijkt uit het wereldwijde frauderapport van managementbedrijf Kroll. De inkoop en verkoop van bedrijven blijken het meest gevoelig voor fraude. Hier is volgens het onderzoek van Kroll de grootste stijging te zien.

Fraudegevoelig
Van de bedrijven die afgelopen jaar slachtoffer was van inkoopfraude geeft een derde aan dat de fraude oorzaak was van wandaden door leveranciers of verkopers. Daarnaast geeft twaalf procent de schuld aan joint-venture partners. Wat tevens een veelvoorkomende oorzaak is voor fraude is de expansie van bedrijven naar andere werelddelen. Hiervoor maakt een bedrijf vaak gebruik van een grotere mate van outsourcing wat het frauderen eenvoudiger maakt.

Trend in fraude
Uit het rapport van Kroll blijkt dat omkoperij en corruptie het afgelopen jaar met drie procent is gestegen. Daarnaast is ook de cybercrime fors toegenomen. Aanvallen door hackers zijn bijna verdubbeld, terwijl 17 procent van de bedrijven die schade opliep door informatiediefstal slachtoffer werd van een aanval op een leverancier. Vorig jaar was dit percentage nog 5 procent. Volgens een woordvoerder van Kroll is het geen verrassing dat fraude in de inkoopwereld toeneemt en moeten bedrijven meer maatregelen nemen. “Het is belangrijk dat bedrijven niet stilstaan nadat zij slachtoffer zijn geworden van fraude. Vraag je af hoe je verder gaat en hoe verder verdere fraudepraktijken in de toekomst te voorkomen zijn.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres