Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Problemen houtimporteurs door boycot op Russisch hout

Door de boycot op kwalitatief hoogstaand Russisch hout zoeken houthandelaren soms de grenzen op van wat nog kan. Op de houtmarkt is sprake van vervalsingen, verdachte verkoopconstructies en vreemde mails uit China. Dat bericht het FD.

Nederlandse houtimporteurs krijgen talloze ‘aanbiedingen’ uit onder andere China en Turkije. “Er worden allerlei trucs uitgehaald om sancties te omzeilen. Het gebeurt vaker dat Russische producenten hout via China en Turkije naar Europa sturen”, vertelt directeur Rico van de Ven van de Brabantse houtimporteur Meplax aan het FD. Er is een verbod op de import van Russisch hout sinds begin april. In 2020 was de Russische houtexport nog 8,4 miljard Amerikaanse dollar. Nederland importeerde vorig jaar volgens het CBS voor 235 miljoen euro aan kurk- en houtproducten. Berkenhout uit Rusland staat bijvoorbeeld bekend als kwalitatief sterk en moeilijk vervangbaar. Uit Europese exportdata die het FD inzag, blijkt dat in 2022 minstens acht bedrijven Russisch berkenhout importeerden voor de Nederlandse markt. Een aantal directeuren meldt aan het FD dat de boycot op berkenhout een strop voor hen is. Bij sommigen valt tot de helft van het totale importvolume weg.

Inkoop via omwegen van Russisch hout

Het Russische berkenhout is volgens het FD nog overal op de markt aanwezig. Een reden daarvoor is dat sommige houtimporteurs nog snel extra hout inkochten, voordat de sancties ingingen. Volgens een dealer van berkenmultiplex gaat er echter ook hout rond op de markt dat via omwegen in Nederland terecht kwam, bijvoorbeeld met hulp van dubieuze oorsprongscertificaten. Sommige verkopers geven ook informeel aan het FD toe dat hun hout uit Rusland komt. Verder blijken er bedrijven te zijn die na de Russische inval in Oekraïne nog hout inkochten bij een bedrijf dat gelieerd is aan een Russische oligarch. Robert Jansen, ceo van een importeur van Russisch vurenhout uit Santpoort-Noord, ziet een barre winter voor zich. “Zodra voorraden op zijn, is het voor veel bedrijven einde oefening, en volgt een consolidatieslag”, zegt hij tegen het FD.

Bron: FD

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'