Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijzen voedselvoorraden laag

De grote mondiale voedselvoorraden houden in 2017 de prijzen van levensmiddelen laag, dit is te zien in de beginnende inflatie in veel ontwikkelde economieën. Dit was te lezen in het Rabobank Global Outlook 2017 rapport, wat gaat over de wereldwijde voedselmarkt.

In dat rapport staat dat basisgrondstoffen voor veevoer, zoals graan, mais en sojabonen, op dit moment in grote aantallen worden opgeslagen. Volgens Financieel Dagblad drukt dit de prijzen die boeren volgend jaar uitbetaald krijgen voor hun producten. Er is steeds meer vraag naar deze levensmiddelen, omdat mensen in ontwikkelingslanden steeds vaker een Westers eetpatroon hebben, meldt Boerenbusiness.nl.

Valutamarkt
In het rapport van Rabobank wordt ook aandacht gegeven aan de invloed van de valutamarkten op de agrarische grondstofprijzen. Zo verwacht de Rabobank dat de euro in waarde gaat dalen naar aanleiding van de Franse, Nederlandse en Duitse verkiezingen gedurende 2017. Rabobank verwacht ook dat de inflatie in de Verenigde Staten in 2017 met 2 procent gaat stijgen. In het Verenigd Koninkrijk, en waarschijnlijk ook in de eurozone, zullen de prijzen naar verwachting ook stijgen.

China
Volgens de onderzoekers is er vooral sprake van onzekerheid in de grondstoffenmarkt over de rol van China. China heeft een enorme voorraad van essentiële grondstoffen. Geschat wordt dat China meer dan de helft van de maïsvoorraad bezit, 40 procent van het graan en 21 procent van de sojabonen. Besluit China een deel van deze grondstoffen te verkopen, dan kan de prijs van grondstoffen nog verder dalen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres