Magnifying glass Close

Prijzen vanille wederom flink gestegen

De prijzen van vanille zijn zeer sterk gestegen nadat Madagaskar, waar meer dan de helft van de wereldwijde vanilleproductie zich bevindt, vorige maand is getroffen door een cycloon. De vanilleprijs steeg de afgelopen jaren al veel en behaalde in december nog de hoogste prijs sinds tien jaar. Dit meldt het Financieel Dagblad.

Volgens het handelsbedrijf Nielsen Massey is de vanilleprijs inmiddels gestegen tot een recordhoogte van 600 euro per kilo. Eind 2016 betaalde men voor een kilo vanille nog 430 euro. De prijzen nemen al een aantal jaren toe als gevolg van een aantrekkende vraag. Daarnaast zorgde de droogte vorig jaar al voor een eerste recordstijging.

Vanilleboeren nog steeds onder armoedegrens
De hoge prijs van vanille heeft geen invloed op de boeren. De boeren die vanille telen, leven over het algemeen onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag. Belangenorganisatie Fairfood en vakbond CNV roept daarom bedrijven die veel vanille gebruiken op om de problemen onder de vanilleboeren aan te pakken. Fairfood en CNV roepen ook de hulp in van overheden. Die zouden namelijk moeten zorgen voor betere regelgeving.

Trend
De hoge prijs van vanille komt onder andere door de trend dat consumenten natuurlijke vanille willen. De hoge prijs zorgt ook voor een toename van het aantal berovingen op plantages.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres