Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijzen koper zullen stijgen

De prijzen voor koper kunnen gaan stijgen. Duizenden mijnwerkers in Chili hebben hun werk namelijk neergelegd, omdat de onderhandelingen over meer salaris op niets waren uitgelopen. Dit past bij de trend van de stijgende grondstofprijzen, meldt Financieel Dagblad.

Volgens woordvoerders van de grootste vakbond van de mijnwerkers zijn de voorraden koper die nog aanwezig zijn in de mijn Escondida binnen een week uitgeput. 6 procent van de wereldwijde koperproductie komt uit deze mijn. Het uitvallen van de productie kan dus een behoorlijke impact hebben op de prijzen.

Stijgen
De prijs van koper is sinds eind vorig jaar al aan het stijgen. Zo steeg de prijs vanaf begin oktober met 20 procent. Een van de redenen van deze prijsstijging is de verkiezing van Donald Trump tot president. De vraag van koper wakkerde aan, omdat Trump plannen heeft om de infrastructuur in de VS te verbeteren. Een andere reden is dat de markt, na jaren van overproductie, weer in balans is.

Salaris
De vakbonden vonden de gestegen prijs een aanleiding om meer salaris te eisen, maar veel mijnbouwbedrijven willen liever door gaan met bezuinigen. De prijzen zijn nog lang niet op het niveau van een paar jaar geleden.

Grondstoffen
Sinds eind vorig jaar stijgen veel prijzen van grondstoffen. Zo is de prijs van ijzerterts sinds oktober met 50 procent gestegen. Ook de prijs van zink steeg in die periode met 20 procent en aluminium steeg met 10 procent. Toch is de prijs van ijzererts nog steeds laag. Een ton ijzererts is nu goed voor 84 dollar. In 2011 kostte dit meer dan 180 dollar.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres