Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijzen grondstoffen onder druk

De prijzen van grondstoffen staan onder druk na de publicatie van de zorgwekkende cijfers van de Chinese economie. De winsten van industriële bedrijven zijn met 8,8 procent geslonken. De zwaarste klappen vielen bij de producenten van steenkool, olie en metalen.

De vrees die ontstond door de negatieve cijfers sloeg direct terug op de grondstoffenmarkten, aangezien China ’s werelds grootste gebruiker van ruwe materialen is. De prijs van koper viel terug naar het laagste niveau in een maand tijd. Ook andere basismetalen, zoals aluminium en nikkel werden goedkoper. Olieprijzen daalden eveneens, schrijft FD.nl.

Prijzen nog steeds te hoog
Analisten hebben hun voorspellingen voor de prijzen van grondstoffen dit jaar al meerdere keren verlaagd. Analisten van JPMorgan waarschuwen dat grondstoffen nog steeds te hoog zijn geprijsd en dat zij verdere bijstellingen van koersdoelen verwachten. Een verschil tussen de prijsvorming en de daadwerkelijke vraag en aanbod, zorgde vorige week al voor de prijsdaling van koper. In de eerste weken van september was de koperprijs snel opgelopen, maar “de prijzen trokken aan zonder dat de fundamenten veranderden”, aldus analisten van Barclays.

Prijs ijzererts zakt
Ook de prijzen van ijzererts staan onder druk. Analisten van Citi verwachten dat deze komend jaar nog verder zullen zakken. Dat komt niet alleen door de groeivertraging in China, maar ook doordat de productie van ijzererts verder toeneemt. Komende maand opent Australië een nieuwe mijn. De Roy Hill ijzerertsmijn moet jaarlijks 55 miljoen ton erts produceren. Dit zal een grote impact op de prijzen hebben. In combinatie met verminderde staalproductie in China, leidt dat tot prijzen onder de 40 dollar per ton, menen de analisten. De huidige ijzererts prijs schommelt rond 56 dollar per ton.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres