Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijzen grondstoffen gestegen

De prijzen voor grondstoffen gaan, na jaren van dalingen, weer omhoog. IJzererts is dit jaar twee keer zo duur geworden en koper steeg 25 procent op jaarbasis. De prijzen van grondstoffen zijn, volgens Financieel Dagblad, mede door de inflatie gestegen.

Een andere reden voor deze stijging is de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Trump wordt gezien als de ‘inflatiepresident’ die de overheidsbestedingen gaat opvoeren. Daarvoor moet hij veel geld lenen, die weer in de Amerikaanse infrastructuur gestoken wordt. Daardoor ontstaat er een grotere vraag naar koper .

China
Geoff Blanning, hoofd Emerging Market Debt and Commodities at Schroders Place, denkt juist dat het gedrag van beleggers in China een grote invloed heeft op de prijsstijging van grondstoffen. Volgens hem zijn Chinezen verstokte gokkers waar speculeren weinig kost.

Vraag en Aanbod
Kevin Norrish, grondstoffenanalist van de Britse bank Barclays, heeft geleerd dat het bij grondstoffenmarkten altijd neerkomt op vraag en aanbod. Begin deze eeuw zorgde de opkomst van de Chinese economie voor een grote vraag naar grondstoffen. Nu is die vraag iets verminderd, waardoor vraag en aanbod langzaam in evenwicht komen. Norrish ziet weliswaar een stijging van prijzen, maar acht het onwaarschijnlijk dat de oude tijden herleven.

Olie
De markt van ruwe olie is wel veel veranderd. Amerika is bezig met productie van olie uit schaliegesteente. OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, is daarom bang dat het aanbod van ruwe olie nu veel sneller kan reageren op de vraag. De leden van OPEC komen daarom woensdag bij elkaar in Wenen. In deze bijenkomst willen ze afspraken maken over het beperken van de productie, zodat de prijzen weer kunnen stijgen. Norrish en Blanning benadrukken dat de uitkomst van het overleg onzeker is, maar geloven wel dat de olielanden gezamenlijk tot een conclusie kunnen komen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres