Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijzen agrarische grondstoffen dalen, steenkool en olie stijgen

De prijzen voor tarwe, mais en soja zullen tot in 2017 blijven dalen. Dat schrijft FD op basis van een interview van persbureau Bloomberg met de topman van louis Dreyfus Commodities. Oorzaak van de lage prijzen zijn volgens de topman de recordoogsten voor de gewassen in Rusland en de VS. De opbrengsten van mais zijn zó hoog dat boeren in de VS blijven planten, ondanks de lage prijzen.

Niet op alle markten voor agrarische grondstoffen is er sprake van overschot. Er worden hogere prijzen verwacht voor cacaobonen door de droogt in West-Afrika, die dreigt te zorgen voor een tegenvallende oogst.

Steenkool
De prijzen van grondstoffen zoals steenkool rijzen ook de pan uit. Oorzaak is de beperking van de productie door de Chinese regering. Staalbedrijven zien hierdoor de productiekosten oplopen. Het dalende aanbod heeft ervoor gezorgd dat de Chinese staalindustrie noodgedwongen ‘cokeskolen’ uit het buitenland betrekt, wat voor exploderende prijzen zorgt. Een ton Australische cokeskolen kost volgens het FD op de spotmarkt inmiddels meer dan 200 dollar per ton. Eind juli was dat nog 100 dollar.

Olie
De prijzen van Brent-olie zijn weer wat gestegen, omdat wordt verwacht dat het aanbod omlaag gaat. Die hoop is aangewakkerd door de publicaties van de Amerikaanse olievoorraden, die sterk zijn gedaald. Handelaren zien hierin het uitzicht op een einde aan de situatie van overaanbod, waarin de oliemarkt nu al meer dan twee jaar verkeert. Brent-olie kost nu ongeveer 46,60 dollar per vat.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres