Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijsverschil in hoge en lage kwaliteit ijzererts

Door de Chinese milieumaatregelen ontstaat er een steeds groter prijsverschil tussen de verschillende kwaliteiten van ijzererts, een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. De hoeveelheid ijzer in de ertsen verschilt per mijn, maar heeft veel invloed op de bewerking van de grondstof. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De verschillen van het ijzer in ijzererts zijn per land niet zo groot. Zo bestaat Chinees ijzererts gemiddeld voor 59 procent uit ijzer. Het ijzererts uit Brazilië en Australië schommelt tussen de 63 en 65 procent. Maar doordat staalfabrieken de ijzererts uit China anders moeten bewerken dan de ijzererts uit Brazilië en Australië, is het prijsverschil tot 44 procent opgelopen. Een ton ijzererts met tussen de 63 en 65 procent ijzer kost 75 dollar per ton, terwijl de lagere kwaliteit ijzererts 42 dollar per ton kost. Twee jaar geleden was dit prijsverschil nog 12 procent, in plaats van 44 procent.

Kolen
Als er in de ijzererts minder ijzer zit, dan moet een staalfabriek meer kolen verstoken voor dezelfde hoeveelheid ijzer en dat is slecht voor het milieu. Bij grootverbruiker China leidt dit tot steeds meer problemen. De Chinese regering pakt de luchtvervuiling hard aan en staalfabrikanten voelen de druk om schoner te produceren. Maar met ijzererts met een lage kwaliteit heeft dat toch invloed op de prijs.

Kwaliteit opvoeren
Voor de landen met de hoge kwaliteit ijzer, komt het hoge prijsverschil juist goed uit. Zo lijkt Vale, een mijnbouwbedrijf uit Brazilië, goede papieren te hebben en exploiteert het ijzererts met een ijzerpercentage van 67 procent. Ook mijnen in Australië proberen de kwaliteit op te voeren.

Dalen
Toch denken veel analisten dat de prijzen voor ijzererts dit jaar gaan dalen. De staalsector blijft, ondanks de ‘schonere’ ijzererts, een grote vervuiler en kampt bovendien met overcapaciteit. Onder andere Australië waarschuwde hiervoor.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres