Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijsafspraken tussen grote farmaceutische bedrijven

Drie van de grootste Amerikaanse producenten van diabetesbehandelingen zouden prijsafspraken gemaakt hebben. Een groep patiënten heeft Sanofi, Novo Nordisk en Eli Lilly & Co voor het gerecht gesleept. Volgens de aanklacht hebben de bedrijven de afgelopen vijf jaar de prijs van insuline kunstmatig hooggehouden, meldt Financieel Dagblad.

Het medicijn van Sanofi, Lantus, steeg met 168 procent. Levemir, het medicijn van Novo Nordisk, steeg met 169 procent en het Humulin R U-500, het medicijn van bedrijf Eli Lilly, steeg maar liefst 325 procent. Door deze hoge prijzen haalden de drie farmaceuten een winst binnen van meer dan 12 miljard dollar.

Verhogen
Er werd al eerder een melding gemaakt over de mogelijke prijsafspraken tussen deze grote farmaceutische bedrijven. Medisch specialist Kasia Lipska schreef vorig jaar in de New York Times dat Sanofi, Novo Nordisk en Eli Lilly & Co tussen 2010 en 2015 tegelijkertijd hun insulineprijzen verhoogden.

Competitie
In Amerika bemoeit de overheid zich niet tot nauwelijks met de markt. In Europa gebeurt dat wel, daarom liggen daar de insulineprijzen zes keer lager. Lipska hoopt op meer competitie in de insuline-industrie.  Binnenkort verloopt het patent van het medicijn Lantus. Dat zou de weg vrij maken voor de productie van generieke en dus goedkopere middelen. Volgens Lipska zijn er minstens twee generieke producenten nodig om de prijs omlaag te krijgen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres