Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijsafspraken kosten Scania 880,5 miljoen

De Europese Commissie heeft de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania zwaar beboet. Jarenlange deelname aan een Europees truckkartel kost het bedrijf 880,5 miljoen euro. Scania maakte veertien jaar lang prijsafspraken met vijf andere trucfabrikanten, schrijft NRC.

Naast de schending van mededingingsrecht, zorgde het kartel ook voor een vertraagde introductie van technologieën die voldeden aan strengere emissieregels. Vervolgens werden de kosten voor de ontwikkeling van die technologieën doorberekend aan klanten in de Europese Economische Ruimte (EU en Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland).

Geen medewerking
Scania weigerde om mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie. Andere bedrijven uit het kartel deden dat wel. De commissie trof een schikking met de bedrijven DAF, Daimler, Iveco en Volvo/Renault, die samen 2,93 miljard euro betaalden. MAN, dochterbedrijf van Volkswagen, tipte de Europese Commissie in 2011 en werd daarom vrijgesteld van de boete.

Meerderheid van de markt
De zes fabrikanten produceren volgens de Europese Commissie samen meer dan negen van de tien middelgrote en zware trucks die in Europa worden verkocht. Dat is driekwart van het vervoer van goederen door Europa. “Deze fabrikanten moeten concurreren in plaats van samenspannen, juist wat betreft de milieumaatregelen”.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres