Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijs van olie is weer gedaald

De prijs van olie is de afgelopen paar dagen weer gedaald, terwijl de OPEC-landen de prijs juist willen laten stijgen door een productiebeperking. Een vat Brent-olie was afgelopen maandag met 3 procent gedaald tot een bedrag van 55,37 dollar, meldt Financieel Dagblad.

Veel oliehandelaren focussen zich op de olieproductie in de VS. De Amerikaanse productie bestaat voor een deel uit olie uit schaliegesteente. De relatief kleine bedrijven die deze olie produceren houden zich niet bezig met de afspraken over productiebeperking. Zo werd er vorige week vrijdag nog bekend gemaakt dat er opnieuw actieve boorplatformen in de VS zijn bijgekomen, een teken dat de productie toeneemt. De prijs is daardoor gedaald.

Effect
De belangrijkste olieproducenten uit het Midden-Oosten, zoals Saoedi-Arabië en Koeweit, lieten maandagochtend weten zich wél aan de productiebeperking te zullen houden. Dit zijn grote olieproducenten, dus in theorie is het effect op het aanbod, en daarmee ook de prijs van olie, groot. Maar in het verleden bleek dat de olielanden vaak de verleiding niet kunnen weerstaan om meer te pompen dan afgesproken. Meer pompen levert namelijk meer inkomsten op. Hierdoor ontstaat er meer vraag en dalen de prijzen.

Kloza
De olie-analist Tom Kloza verwachtte al dat er in 2017 een beperkte stijging van de olieprijs zal zijn. Kloza gelooft namelijk niet dat er in 2017 meer vraag dan aanbod zal zijn op de oliemarkt, ondanks de afspraken over de beperking van olie die olielanden met elkaar gemaakt hebben.

OPEC
De leden van de organisatie OPEC hebben eind 2016 afgesproken om de productie van olie te verminderen. Dit zou namelijk een einde moeten maken aan de prijsdaling. De afspraak was om vanaf 1 januari nog maar 32,5 miljoen vaten per dag te produceren. Dat is een vermindering van ongeveer 1,2 miljoen vaten per dag.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres