Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijs palmolie stijgt verder

Palmolie kan dit jaar nog duurder worden. Vorig jaar stegen de prijzen van palmolie al met 24 procent. Het Maleisische Felda Global Ventures (FGV) is optimistisch over de palmolie-sector. In een persbericht schreven zij dat het sentiment op de grondstoffenmarkten aan de betere hand blijft.

De eerste maanden van 2016 waren slecht voor de palmolie-sector, maar sinds de dip in juli is de gemiddelde prijs voor een ton palmolie inmiddels met 40 procent gestegen. Eind 2016 tikte de palmolie, volgens het Financieel Dagblad, de 3100 Maleisische ringgit (ongeveer 659 euro) aan. De stijging in 2016 was te danken aan de droogte die El Niño veroorzaakte in Maleisië en Indonesië, daar waar 80 procent van alle palmolieproductie in de wereld zit. El Niño werd opgevolgd door La Niña, wat vooral zorgde voor regen. De oogst en transport van de trossen palmnoten in de veengebieden van de tropische regenwouden was daardoor lastiger.

Unilever
De prijsstijging heeft gevolgen voor bedrijven zoals Unilever. Unilever is de grootste afnemer van palmolie in de wereld. Jaarlijks koopt dit bedrijf 1,5 miljoen ton in. Dat is 3 procent van het wereldwijde aanbod. Unilever klaagt al jaren dat het lastig is om prijzen te verhogen. De lage inflatie en grondstofkosten zorgen voor een deflatoir klimaat. De hogere kosten voor palmolie kunnen worden doorberekend aan klanten, waardoor de prijzen omhoog kunnen.

Prijsstijging
In de periode 2013 tot 2015 was de palmolieprijs laag. Unilever kon zijn prijzen niet meer dan 2 procent opkrikken. Dit jaar denken beleggingsanalisten dat daar verandering in komt en Unilever misschien wel een gemiddelde prijsstijging van 2,3 procent kan behalen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres