Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijs koper weer gedaald

De prijs voor een ton koper is afgelopen donderdag met 2 procent gedaald naar 5492 dollar per ton. De huizenmarkt in China wordt als een van de redenen gegeven voor deze daling. Niet alleen koper, maar ook andere basismetalen zoals zink en nikkel zijn in waarde gedaald. Dat meldt het Financieel Dagblad.

Volgens analisten ligt de prijsdaling van basismetalen aan China, die volgens hen op wereldschaal de grootverbruiker is van grondstoffen als koper. Vooral de huizenmarkt is cruciaal als het gaat om de prijs van de basismetalen. De Chinese overheid heeft de huizenmarkt sterk gestimuleerd met ruime (hypotheek)kredieten van de lokale banken. Nu de overheid die ruime kredietfaciliteiten probeert in te dammen, zijn de analisten bang dat de huizenmarkt elk moment in kan storten. Als dat gebeurd, zal er nog minder vraag zijn naar basismetalen, waardoor de prijs nog meer kan gaan dalen.

Staking in Chili
In februari verwachtte men nog dat de prijzen zouden stijgen. Dit kwam door een staking van duizenden mijnwerkers van de mijn Escondida in Chili. Werknemers staakten, omdat de onderhandelingen over meer salaris op niets waren uitgelopen. 6 procent van de wereldwijde koperproductie komt uit deze mijn.  

Plannen van Trump
Een andere reden waarom men dacht dat de koperprijs zou toenemen, was de verkiezing van Donald Trump tot president. Trump had aangekondigd om de Amerikaanse infrastructuur grondig op te knappen. Deze investeringen zouden ervoor moeten zorgen dat de vraag naar bijvoorbeeld koper fors zou stijgen. Maar van die plannen is nog niks terechtgekomen en beleggers vragen zich af of dat nog zal gebeuren.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres