Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijs koper onder grens 7000 dollar

De prijs van koper kwam afgelopen week onder de grens van 7000 dollar per ton. Daarmee leek de markt wat stoom af te blazen. Toch bleef de prijs hoog. Volgens analisten van ING zal de prijs op de kopermarkt in 2018 gemiddeld zo’n 6800 dollar bedragen, bijna 10 procent hoger dan het gemiddelde van 2017. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Op het huidige niveau zijn de prijzen gevoelig voor nieuws. Waar 23 januari 2018 de prijzen nog zo’n 6900 dollar per ton bedroegen, zijn de prijzen twee dagen later alweer terug op het eerdere niveau van ongeveer 7100 dollar per ton. Volgens Oliver Nugent, analist van ING, kwam dat door een grote levering van koper bij pakhuizen in Azië.

Voorraad niet transparant
De wereldvoorraad koper is namelijk niet transparant. Toen twee grote handelaren 23 januari 2018 een enorme hoeveelheid koper afleverden bij de pakhuizen, steeg de ‘zichtbare’ voorraad met 17 procent. Dit was de grootste stijging in tien maanden. Deze beweging heeft weinig te maken met de absolute hoeveelheid koper, maar had wel veel invloed op de markt.

Vergoeding
Volgens Nugent wordt er sinds 2016 door handelaren een spelletje gespeeld op de kopermarkt. Handelaren die bij het aflopen van een termijncontract koper afleveren bij opslagbedrijven zoals LME, krijgen een vergoeding. Nieuwe eigenaren moeten volgens het pakhuis namelijk betalen voor de opslag. De prijsbeweging heeft volgens Nugent daarom weinig te maken met fundamentele factoren.

Meer productie, minder stakingen
ING verwacht verder dat mijnen in 2018 meer zullen produceren dan in 2017. Daarnaast denkt de bank dat het op gebied van stakingen rustiger zal zijn. In 2017 waren er namelijk stakingen bij verschillende mijnen, die veel invloed hadden op de prijs van koper. 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres