Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijs ijzererts stort in

De prijs voor ijzererts is naar 48,40 dollar per ton gezakt. Dit is het laagste niveau sinds eind februari. Daarmee is de grondstof alweer meer dan 20 dollar goedkoper dan de piek die half april werd bereikt. Volgens het FD zijn dit soort prijsbewegingen in zo’n korte tijd ongekend voor ijzererts.

Volgens de krant wijs alles erop dat de prijs van ijzererts nog verder zal dalen. De hoofdreden hiervoor is het overaanbod. Een paar jaar geleden was de vraag vanuit China erg groot. Maar nu kampt de staalsector met overcapaciteit, omdat de economie afkoelt. Mijnen die echter jaren geleden op de tekentafel lagen, worden nu in gebruik genomen. Bovendien stuurt de overheid aan op een minder door de industrie gedomineerde economie en dat betekent minder bouw en dus minder vraag naar staal.

Speculatie
De enorme opleving van de laatste maanden wordt vooral toegeschreven aan speculatie. Na de onrust op de beurzen begin dit jaar trokken de staalprijzen aan. Chinese beleggers gokten op een verder herstel en doken massaal op de markt voor termijncontracten, waardoor de prijs snel steeg.

Olie
In tegenstelling tot ijzererts was ruwe olie bezig met een opmars de afgelopen maanden. De olieprijs brak deze maand zelfs kortstondig door tot 50 dollar per vat. Handelaren en het Internationaal Energieagentschap gaan ervan uit dat er spoedig een einde gaat komen aan het overaanbod. De huidige lage olieprijzen maken het namelijk voor producenten niet rendabel om olie uit de grond te halen. Daardoor daalt op termijn het aanbod, terwijl de vraag nog steeds stijgt.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres