Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijs ijzererts gaat dalen

Volgens analisten zal de prijs van ijzererts de komende jaren gaan dalen. Dit komt door overaanbod, minder vraag en daardoor lagere prijzen, vooral in China. IJzererts is een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. Dit meldt Financieel Dagblad.

De ijzerertsprijs was in februari nog bijna 100 dollar per ton, terwijl dat eind vorig jaar nog rond de 40 dollar was. Er was dus sprake van een forse stijging, maar de afgelopen twee maanden is de prijs van ijzererts weer aan het dalen. De prijs ligt nu rond de 65 dollar per ton.

Onder de 50 dollar per ton
En die prijs zal de komende jaren alleen maar dalen, zeggen analisten tegen het persbureau Bloomberg. Naar verwachting zal de prijs onder de 50 dollar per ton komen. Dit komt onder andere doordat grote mijnbouwbedrijven zoals Vale (Brazilië) en BHP Billiton (Australië) de kosten flink omlaag hebben gebracht en steeds meer goedkope ijzererts in de markt brengen.

China kampt met overcapaciteit
Een andere reden voor de prijsdaling is de vraag in de Chinese staalindustrie. Die kampt namelijk met overcapaciteit. Chinese fabrieken verkopen hun overtollige staal tegen zeer lage prijzen op de Amerikaanse en Europese markt. De Chinese overheid zegt al heel lang dat ze wat gaan doen aan die overcapaciteit, maar tot nu toe blijkt uit cijfers dat er nog niks gedaan is. Zo neemt de import van ijzererts door China nog steeds toe. Voor de econoom heeft het een duidelijk effect als China wél iets gaat doen aan de staalproductie.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres