Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Prijs ijzererts daalt als voorspeld

De prijs van ijzererts, de grondstof waarvan onder ander staal wordt gemaakt, is voor de negende dag op rij gedaald. Een aantal analisten van het Amerikaanse Fitch Group hadden de daling van ijzererts al voorspeld. Begin dit jaar steeg de prijs van de grondstof nog. Dat meldt Finanzen.nl.

IJzererts is een van de belangrijkste grondstoffen van de wereld. Een ton kost inmiddels nog minder dan 55 dollar. Dat is een flinke koersval sinds 1 april, toen het tweede kwartaal begon. Een ton kostte toen nog 80 dollar. De prijs is sindsdien dus met zo’n 30 procent gedaald, en analisten voorspellen dat dit de komende jaren nog wel zo door zal gaan.

Daling was voorspelt
Volgens de analisten komt de daling door overaanbod, minder vraag en daardoor lagere prijzen. Vooral China kampt met deze overcapaciteit. Daarnaast hebben grote mijnbouwbedrijven zoals Vale (Brazilië) en BHP Billiton (Australië) de kosten flink omlaag gebracht en brengen zij steeds meer goedkope ijzererts naar de markt. Analisten verwachten dat de prijs uiteindelijk onder de 50 dollar per ton zal komen.

Onverwachte stijging begin 2017
Begin 2017 schommelde de prijs van een ton ijzererts nog tussen de 86 dollar en de 92,23 dollar. Er was in ieder geval sprake van een niet verwachtte stijging. De Chinese economie presteerde namelijk beter dan werd verwacht. Daardoor werd er meer gebouwd, wat ervoor zorgde dat ijzererts sterk toenam. De grondstof is namelijk nodig voor allerlei bouwprojecten.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres