Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Preferentiële oorsprongsregels VK verdwijnen na Brexit

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat preferentiële oorsprongsregels niet meer zullen gelden voor het Verenigd Koninkrijk (VK) na de Brexit. Volgens het huidige schema zal het land op 29 maart 2019 uit de Europese Unie (EU) treden. Vanaf dat moment zal het als ‘derde land’ worden gezien, wat grote gevolgen zal hebben voor de handel.

De EU heeft onder meer vrijhandelsakkoorden met Zuid-Korea, Mexico en Zwitserland. Preferentiële oorsprongsregels behoren tot de belangrijkste onderdelen hiervan. Deze regels bepalen dat een product slechts onder een EU-handelsverdrag valt wanneer het geheel verkregen is in de EU, of wanneer een toereikend deel ervan in de EU is verwerkt of bewerkt. Wanneer het VK het handelsblok verlaat zullen Britse producten dus niet meer onder de preferentiële oorsprongsregels vallen.

Britse goederen

Dat de materialen en productieprocessen van het VK na de Brexit bestempeld worden als ‘niet van oorsprong’ kan grote gevolgen hebben voor inkopers. Britse goederen zullen nu immers niet meer beschouwd worden als goederen uit de EU. Dat betekent dat veel bedrijven leveranciers van buiten het VK zullen moeten zoeken wanneer ze willen dat hun producten een EU ‘stempel’ krijgen.

Advies Commissie

De Europese Commissie adviseert daarom alle partijen die betrokken zijn bij handel met het VK om alle Britse input te beschouwen als ‘niet van oorsprong’, stappen te ondernemen waarmee ze kunnen aantonen dat het VK inderdaad geen input heeft geleverd op hun producten en ervoor te zorgen dat geïmporteerde goederen voldoen aan preferentiële oorsprongsregels.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres