Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI zwakt af in oktober

De NEVI Purchasing Managers’ Index zakte in oktober 2,7 punten en kwam zo uit op 57,1 Dat is het laagste punt in 21 maanden, wat mede veroorzaakt wordt door de kleinste toename van nieuwe orders in ruim twee jaar. Toch betekent dit ook dat in oktober de productie voor de 66ste maand op rij steeg, waarmee deze recordreeks alleen maar verder werd uitgebreid.

De onderliggende cijfers wijzen eveneens op een afvlakking. De werkgelegenheid nam bijvoorbeeld wederom fors toe, maar die groei is in 16 maanden niet zo traag geweest. De groei van de inkoopactiviteiten en van het aantal ingekochte materialen bereikte het laagste punt in twee jaar. En hoewel de verwachtingen voor de toekomstige productie nog steeds positief zijn, waren ze het minst optimistisch in 25 maanden.

Laagconjunctuur
Arjen van Weele, hoogleraar inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, verwacht dat deze trend zich de komende maanden zal doorzetten. Hij beroept zich op de ‘economieboekjes’ die stellen dat een periode van hoogconjunctuur opgevolgd wordt door een periode van laagconjunctuur. Hij benadrukt dat het zo ver nog niet is, maar waarschuwt wel dat een productiegroei van 66 maanden niet eerder vertoond is.

Inflatie
Hoewel de vooruitzichten voor de korte termijn uitstekend zijn, stelt van Weele dat er duidelijk signalen zijn dat dat groei in Nederland en de Eurozone gaat afvlakken. Zo is er sprake van inkoop- en verkoopinflatie, waardoor onder meer kunststoffen, karton en olie-gerelateerde producten duurder worden. Ook moeten bedrijven vanwege het gebrek aan vakspecialisten zzp-ers inhuren, wat kostenverhogend werkt. Tot slot is de PMI van China, een belangrijke motor van de wereldeconomie, al maanden aan het dalen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres