Magnifying glass Close

PMI stijgt voor vierde achtereenvolgende maand

Zoetermeer. 1 november 2005 – De NEVI YACHT PMI® steeg van 53.1 in september tot 54.0 in oktober en bereikte daarmee het hoogste niveau in veertien maanden. Dit betekent een stabiele verbetering. voor de vierde maand op rij.

grafiek PMI-verloop afgelopen periodenDe PMI steeg vooral door de productiegroei en het grotere aantal nieuwe orders: beide namen toe in het hoogste tempo sinds augustus 2004. Vooral het aantal export orders nam nog verder toe. maar ook de binnenlandse orders trokken aan. Dit zette druk op de capaciteit van de bedrijven. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg voor de tweede achtereenvolgende maand. zij het slechts zeer gering. De voorraad eindproducten kromp het hardst in achttien maanden.

Als reactie op de gestegen vraag nam de werkgelegenheid toe. voor het eerst sinds veertien maanden. De stijging was echter marginaal door de voortdurende reorganisatieprogramma’s van enkele bedrijven. Bovendien betrof de stijging vooral een groter aantal ingehuurde uitzendkrachten.
In oktober steeg de inkoopactiviteit van de Nederlandse productiesector voor de vierde achtereenvolgende maand. Naast een grotere productievraag. kwam dit ook door de inkoop van veiligheidsvoorraden en door strategische inkoop als voorbereiding op toekomstige prijsstijgingen. Niettemin bleven de voorraden van de ingekochte goederen slinken. De levertijden namen opnieuw toe: het aantal vertragingen was het grootst in tien maanden.

De sterk gestegen olieprijzen zorgden voor de sterkste inkoopprijsinflatie in tien maanden. De verkoopprijzen stegen echter slechts matig. Veel bedrijven meldden dat hun pricing power door de intensieve concurrentie werd beperkt.

Bron: NEVI

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres