Magnifying glass Close

PMI: sterkste groei sinds juli 2000

De seizoensmatig aangepaste NEVI DPA PMI® noteerde in februari 57.0. gestegen van 56.2 in de voorafgaande maand. Hieruit blijkt de sterkste groei van de Nederlandse productiesector sinds juli 2000. Deze robuuste verbetering kwam vooral door een scherpe stijging van de productie en de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk. alsook door langere levertijden van leveranciers. Een daling van de werkgelegenheid en de voorraden ingekochte materialen remde de groei van de PMI enigszins.

De Nederlandse productie groeide duidelijk door een verdere toename van het aantal ontvangen nieuwe orders: de sterkste toename sinds het begin van de gegevensverzameling in maart 2000. Gunstige binnen- en buitenlandse marktomstandigheden hadden geleid tot een scherpe stijging van het aantal nieuwe ontvangen orders. De sterke groei van het aantal ontvangen nieuwe export orders was het gevolg van een sterke vraag uit de Europese en Aziatische markten.

De hoeveelheid ingekochte goederen door de Nederlandse productiebedrijven nam het snelst toe in negentien maanden. Het was echter onvoldoende om een bescheiden teruggang van de voorraad ingekochte materialen te voorkomen. Deels kwam dit door de grootste vertragingen van levertijden van leveranciers sinds september 2000. veroorzaakt door de beperkte capaciteit en een voorraadtekort bij leveranciers.

De vertraagde aanlevering door leveranciers zorgde de sterkste stijging van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd in eenenveertig maanden. Productieverstoringen en toegenomen verkoopvolumes droegen bij aan de stijging van de hoeveelheid ontvoltooid of nog niet uitgevoerd werk en zorgden voor een neerwaartse druk op de voorraden gerede producten.

Ondanks de duidelijke toename van het aantal ontvangen nieuwe orders nam de werkgelegenheid in de Nederlandse productiesector af. Volgens de panelleden kwam dit door structurele reorganisaties en het niet vervangen van vertrekkende werknemers.

De inflatie van de gemiddelde inkoopprijzen bleef hoog door de grote prijsstijgingen van grondstoffen en energie. De sterke vraag gaf de bedrijven echter voldoende slagkracht om de verkoopprijs te verhogen. Dit leidde tot de snelste verkoopprijsinflatie sinds het begin van de verzameling van de gegevens.

Bron: NEVI

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres