Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI staat ver van de werkelijkheid af

Indicatoren, die inzicht kunnen geven in de ontwikkeling van de economie op korte termijn, staan de laatste tijd ver van de werkelijkheid af. Als de werkelijke, harde cijfers over de groei van de economie bekend worden, blijkt dat de ‘vooruitlopende indicatoren’ een te positief beeld hebben geschetst. Dat schrijft FD.nl.

De bekendste indicator is de Purchasing Managers Index (PMI), een maatstaf die bijhoudt hoe de activiteiten zich ontwikkelen van de inkopers van bedrijven. Als deze managers meer grondstoffen of technische hulpmiddelen inkopen, dan ziet de PMI dit als een gevolg van toegenomen activiteiten van het bedrijf. Voor Europa stelt bureau Markit de PMI’s samen, voor Nederland doet de NEVI dit.

PMI
De PMI voor de eurozone schommelt nu al een half jaar rond de 54. Dit duidt in theorie op een gezonde groei van de economie. De werkelijk gerealiseerde groeicijfers geven echter een beeld van een magere groei van 0,4% en 0,3% voor de afgelopen twee kwartalen. Voor Nederland is dit beeld identiek.

Achterlopen
Bankanalist Aline Schuiling van ABN Amro werkt dagelijks met deze ‘vooruitlopende’ indicatoren. Ze spreekt tegen de krant van een lastig probleem, waar ze maar moeilijk een vinger achter krijgt. “Het lijkt er soms op dat deze voorspellende indicatoren niet vóór-, maar juist iets achterlopen. Eind 2013 kon je dat ook al waarnemen. Toen vertraagde de economische groei, terwijl de PMI nog even bleef oplopen.”

Verklaring
Zijn het de indicatoren zoals de PMI die de kracht van de economie overschatten, of is het zo dat de dynamiek van de economie onvoldoende tot uitdrukking komt in de bbp-cijfers? “Het CBS heeft vorig jaar de omvang van de Nederlandse economie met tientallen miljarden opwaarts bijgesteld. Als we weer een bijstelling van een dergelijke omvang krijgen, is het gat tussen de voorspellende indicatoren en het bbp wel verklaard”, zegt Schuiling.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 17 november 2015 20:57 uur

als ik eerlijk ben, dan heb ik de cijfers nooit op deze manier vergeleken. wel achtte ik beide organisaties zo realistisch dat dit voor mij (en vele anderen) zou worden gedaan en er gaandeweg 'gefinetuned' zou worden om de werkelijkheid zo goed mogelijk te kunnen weergeven. nu moet ik er van uit gaan dat dit de komende tijd gaat gebeuren en dat voor belangstellenden voor de economie een zo precies mogelijk beeld wordt geschetst.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres