Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI oktober is het op een na hoogst sinds 2000

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) van oktober is uitgekomen op 60.4. In september was de waarde nog 60.0. De PMI van deze maand is het op een na hoogste cijfer sinds het begin van het onderzoek in 2000. Dat meldt NEVI in een persbericht.

De groei van de productie was de op drie na grootste sinds het begin van dit onderzoek en de stijging van de nieuwe orders was bijna gelijk aan het recordniveau van afgelopen augustus. De verlenging van de levertijden bereikte de grootste waarde sinds tien jaar en ook de materiaalvoorraden steeg in de sterkste mate sinds het begin van dit onderzoek.

Inkoopprijsinflatie
Ook de inkoopprijsinflatie steeg in oktober. Dit was voor de derde maand op rij. De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau sinds maart. Daarnaast bleef de seizoensmatig aangepaste inkoopprijs index ruim boven het onderzoeksgemiddelde van 57,8. De inkoopprijsinflatie was het hoogst in de sector halffabricaten.

Exportorders
Voor de zestiende maand op rij steeg het aantal nieuwe orders uit het buitenland. De stijging van de exportorders was de op een na grootste in meer dan twee jaar. De grootste toename van het aantal nieuwe exportorders uit het buitenland werd genoteerd door de producenten van investeringsgoederen.

NEVI PMI
De NEVI PMI wordt opgesteld aan de hand van de maandelijkse vragenlijsten. Deze worden ingevuld door ongeveer 350 inkoopmanagers uit Nederland. Als de PMI een waarde heeft van 50,0, dan houdt dat in dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Een waarde van boven de 50,0 betekent dat er sprake is van een groeiende economie. Scoort de PMI onder de 50,0, dan is er sprake van een daling van de industriële activiteiten. Hoe groter de afwijking, hoe meer verandering.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres