Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI: Nederlandse inkoopmanagers blijven positief

Het optimisme van de Nederlandse inkoopmanagers is wat gedaald. In maart werd er nog een score van 53.6 genoteerd en in april 52.6. Een score boven 50 duidt nog wel op een groei van de bedrijfsactiviteiten ten opzichte van de voorgaande maand. De laatste keer dat de PMI een negatieve score had was bijna drie jaar geleden.

“Alles loopt uit in het voorjaar en dat geldt ook voor de Nederlandse industrie. In april liepen de levertijden wederom op door capaciteitsproblemen bij productiebedrijven”, verklaart Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. “Dit blijft nog wel even zo, omdat toeleveranciers dezelfde problemen hebben.”

Hogere inkoopvolumes
Inkopers contracteerden over het algemeen in april hogere inkoopvolumes, tegen lagere prijzen, dan vorige maand. NEVI stelt dat de inkoop toenam in de grootste mate sinds oktober 2015.

Positieve PMI
De Nederlandse PMI verhoudt zich positief tot de Duitse index en die van de gehele Eurozone. “De Duitse PMI kwam in april uit op 51.9, terwijl die van de Eurozone 51.5 noteerde. De Nederlandse industrie komt dus goed mee op dit moment”, aldus Weele.

Britse PMI
De PMI voor de Britse industrie is in april onder de neutrale waarde van 50 gezakt, blijkt uit gegevens van Markit. De score voor april kwam uit op 49.2 en is anderhalf indexpunt lager dan het cijfer van maart. De oorzaak is de zwakke trend in de productie en het aantal nieuwe orders. Ook de werkgelegenheid en voorraden daalden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres