Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI: Nederlandse industrie koerst af op goed jaareinde

“De Nederlandse industrie koerst af op een goed jaareinde”, stelt professor Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, op basis van de NEVI PMI. De PMI registreerde voor november een waarde van 53,5, welke marginaal lager is dan de 53,7 van oktober. Een score van meer dan 50 duidt op een groeiende economie.

“Ordervolumes, zowel vanuit binnenland als buitenland, nemen niet langer meer toe. Dat heeft de waarde van de PMI gedrukt”, verklaart Van Weele. “De hogere productievolumes over november en met name de hogere werkgelegenheidscijfers hielden de PMI op hetzelfde niveau als vorige maand. Meer personeel maakt het mogelijk voor bedrijven om achterstanden weg te werken. Niettemin namen de levertijden nog verder toe. Inkoopprijzen daalden, maar de verkoopprijzen laten een lichten stijging zien.”

‘Investeringen beperken’
Wat adviseert Van Weele naar aanleiding van deze cijfers? “Bepalend voor komend jaar zal de ontwikkeling van de ordervolumes zijn. Exportvolumes stijgen nu al 31 maanden achtereen en de binnenlandse vraag laat al 29 maanden een verbetering zien. Voor komend jaar is het verstandig rekening te houden met lagere PMI waarden en wellicht zelfs een lichte teruggang in ordervolumes. Ondernemers doen er goed aan hun investeringen beperkt te houden en hun personeelsinzet flexibel te houden. Ook de stijging van de verkoopprijzen moet beperkt blijven. Dan profiteren zij het meest van het huidige, gunstige economische klimaat”, aldus de hoogleraar Inkoopmanagement.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 6 december 2015 21:15 uur

Met investeringen beperkt houden wordt hier hopelijk bedoeld de investering in gebouwen en machines. In een onzekere economische omgeving kan men echter heel goed investeren in het optimaliseren van interne processen, trainen en verder opleiden van vaste medewerkers en het testen van nieuwe ontwikkelingen in (bestaande) (ERP) systemen. Hierdoor is de kans groter dat een organisatie als één van de eersten de vruchten plukt van economisch herstel. Mijn advies: zorg dat je klaar staat voor de toekomst en ga vooral niet zitten wachten op het economisch herstel.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres