Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI maart zet dalende trend in

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) is in maart iets gedaald, ten opzichte van het record van 63,4 van februari. De waarde van 61,5 is het laagste niveau in vijf maanden. Toch wijst ook dit cijfer nog steeds op een forse verbetering van bedrijfsomstandigheden. Dat meldt NEVI.

De productieomvang in maart steeg sterk. Dit werd ondersteund door een verdere flinke toename van de nieuwe orders. Ook de exportorders lieten een stijging zien, al was dit wel de kleinste stijging in tien maanden. Tevens nam de werkgelegenheid toe, maar ook dit was de kleinste toename in zes maanden.

Inkoop- en verkoopprijzen
De gemiddelde inkoopprijzen groeiden opnieuw hard in maart. Zo stegen de prijzen van een groot aantal grondstoffen zoals staal, kunststoffen en hout. Daarnaast was er een daling van inflatie. Dit daalde naar het laagste niveau in zes maanden, maar bleef boven het gemiddelde van 50. De verkoopprijzen bij de Nederlandse productiebedrijven stegen naar de op twee na hoogste waarde sinds juli 2011. Dit kwam vooral doordat de grondstoffen duurder zijn geworden.

Verlenging levertijden
De Nederlandse producenten hebben in maart een ongekende verlenging van levertijden ervaren. 42 procent van de respondenten gaf dit aan. Volgens hen kwam dit door de grondstoftekorten. De verlenging speelde vooral een rol bij de producenten van investeringsgoederen.

NEVI PMI
De NEVI PMI is een index die is ontworpen om een goed beeld te krijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Als de PMI een waarde van onder de 50,0 heeft, dan geeft dat een daling van de industriële activiteiten aan. Een waarde van boven de 50,0 geeft een stijging aan en een waarde van precies 50,0 laat zien dat er geen veranderingen plaats hebben gevonden. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de verandering.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres