Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI juni markeert vijf jaar onafgebroken groei

De NEVI Purchasing Managers Index (PMI) bedroeg 60,1 in juni. Dat is een daling van 0,2 ten opzichte van mei wat betekent dat de PMI-waarde zich nu op het laagste niveau in negen maanden bevindt. Toch toont dit cijfer dat ook in juni de bedrijfsomstandigheden sterk verbeterd zijn. Een PMI-waarde boven de 50 betekent immers dat de industriële bedrijvigheid is toegenomen, wat inhoudt dat er nu officieel sprake is van vijf jaar onafgebroken groei.

Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, ziet in deze cijfers een mooie afspiegeling van de inkooppraktijk. Volgens hem hebben leveranciers te maken met veel werkdruk, waardoor vooral leveringen van halffabricaten en componenten met vertragingen te maken hebben. Het gevolg daarvan is dat bedrijven hun eigen planning niet halen, wat leidt tot extra kosten en meerwerk.

Stijgende grondstofprijzen
Van Weele meent dat deze ontwikkelingen nog wel even zullen aanhouden. Dat blijkt volgens hem ook uit de stijgende grondstofprijzen en de aanhoudend sterke vraag naar industriële producten en technisch personeel. Toch is de hoogleraar niet onverminderd positief.

Amerikaans handelsbeleid
De zomer zal in het teken staan van het wegwerken van achterstanden en het handelsbeleid van Donald Trump, denkt van Weele. De hoogleraar vreest dat de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse regering het internationale ondernemersvertrouwen beschadigen en handelsrelaties in gevaar brengen. Dat kan volgens van Weele op de middellange termijn de groei afvlakken

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres