Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI januari valt terug

De NEVI Purchasing Managers’ Index is het jaar enigszins teleurstellend begonnen. Het kwam in januari uit op 55,1, het laagste niveau in 28 maanden. Afgelopen maand sloot de PMI nog af op 57,2, waardoor het over heel 2018 op 59,7 uitkwam. Dat betekende het hoogste jaarcijfer sinds het begin van dit onderzoek, 19 jaar geleden.

De vertraagde groei van de Nederlandse productiesector is vooral te wijten aan de kleinste toename van nieuwe orders en exportorders sinds respectievelijk september 2016 en juli 2016. Daarnaast zijn de inkoopactiviteiten in ruim 2,5 jaar niet zo weinig uitgebreid, wat ook de kleinste verlenging van levertijden sinds december 2016. Tot slot was de inkoopprijsinflatie hoger dan afgelopen maand, wat mede te wijten is aan de stijging van het btw-tarief.

Groeivertraging
Bart Vos, NEVI Hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg herinnert dat een PMI-cijfer boven 50 op economische groei duidt. Er is volgens hem dus nog geen reden voor paniek. Toch stelt hij dat de toename van de voorraad gereed product duidt dat de groeivertraging zich door zou kunnen zetten. Dat is ook te zien aan het scoreverloop over de langere termijn; in februari 2018 bedroeg de PMI nog 63,4.

Handelsconflicten
Vos wijst daarnaast ook naar de “donkere wolken op het internationale toneel.” Een harde Brexit zou volgens hem grote gevolgen kunnen hebben voor de handel tussen Nederlandse en Britse bedrijven. Daarnaast zou Nederland, gezien haar grote verwevenheid in internationale toeleveringsketens, ook geraakt kunnen worden door het escalerende handelsconflict tussen de VS en China

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres