Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

PMI Eurozone: inkopers zeer optimistisch

De inkoopmanagers zijn in anderhalf jaar tijd nog niet zo optimistisch geweest als in november dit jaar. Bureau Markit maakte woensdag namelijk de nieuwste cijfers over de Purchasing Managers Index (PMI) bekend. Daaruit blijkt dat de PMI voor de eurozone deze maand uitkwam op 54,1, vergeleken met 53,3 in oktober. In augustus vorig jaar kwam de index op een piek van 54,3, meldt Financieel Dagblad.

Volgens Markit komt de economie van de eurozone nu echt op stoom. Er is een toename van het aantal orders, waardoor er meer personeel aangenomen wordt en de prijzen stijgen. Ook zijn er veel tekenen dat de groei zal versnellen. Aline Schuiling, analist bij ABN Amro, verwacht dat de groei in de eurozone het tweede kwartaal van 2017 weer wat hoger gaat uitpakken. Wel moet er worden afgewacht hoe het presidentschap van Trump gaat uitpakken, maar vooralsnog lijkt dat gunstig aangezien hij de overheidsuitgaven wil opschroeven.

Buitenland
Markit kwam eerder al met cijfers voor Duitsland en Frankrijk. In Duitsland zakte de index iets weg, van 55,1 in Oktober naar 54,9 in November. Historisch gezien duidt dit nog steeds op een hoogconjunctuur. De Duitse bedrijven maken nog steeds melding van een sterke stijging van het aantal orders voor de export. In Frankrijk was er wel een duidelijke stijging van de PMI te zien. In oktober was het nog 51,6 en dit steeg naar 52,3 in november.

Betrouwbare indicator
De Purchasing Manager Index geldt als de eerste betrouwbare indicator van hoe de economie zich ontwikkelt. Daarom hechten analisten veel waarde aan de uitkomsten. Een waarde boven de 50 duidt op een stijging van de bedrijfsactiviteiten.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres