Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

In 8 stappen naar circulair inkopen

Afval bestaat niet. Dat is het doel van een circulaire economie: een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin producten, grondstoffen en onderdelen zo min mogelijk hun waarde verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden ingezet en systeemdenken centraal staat. Vaak wordt er niet bij stilgestaan hoeveel grondstoffen er dagelijks gebruikt wordt. Lekker eten kopen, maar ook weer weggooien, of de wereld rondreizen: het voelt zo vanzelfsprekend. Toch wordt er hierdoor een aanzienlijk beslag gelegd op de beperkte voorraad grondstoffen van de aarde, wat tot uiting kwam op 29 juli 2019: Earth Overshoot Day. De dag waarop wereldwijd alle grondstoffen op de aarde voor de rest van het jaar al gebruikt zijn. 1,75 keer de aarde zijn nodig om alle grondstoffen te kunnen leveren, in Nederlands zelfs 2,9 keer de aarde om aan de vraag naar grondstoffen te voldoen. Een enorme klus staat er dus de komende jaren te wachten, want hoe kan ervoor gezorgd worden dat er minder beslag wordt gelegd op onze schaarse grondstoffen? Tijd om circulair te worden!

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkooptopper: Maartje Vermeer

We blazen de rubriek ‘De Inkooptopper’ nieuw leven in! Elke maand belichten we een inkoper met een bijzonder verhaal of bijzondere achtergrond. Deze maand: Maartje Vermeer, ruim acht jaar inkoper bij woningcorporatie Het Woonbedrijf in Eindhoven. Vanaf deze maand is Maartje columnist op inkoperscafé.nl. Een mooie aanleiding om haar eens te leren kennen. Haar eerste column vind je hier.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Nevi presenteert haar nieuwe corporate identity

Nevi heeft een nieuw gezicht. Na de aanscherping van haar strategie en de bijbehorende nieuwe koers, is ook de corporate identity onder handen genomen. Eén van de keuzes in de vernieuwde koers was het besluit om verder gaan als één sterk merk.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoop kan bijdragen aan minder voedselverspilling

Overheden, bedrijven en boeren moeten volgens een rapport van het World Resources Institute (WRI) nieuwe maatregelen nemen om ‘een inefficiënt voedselsysteem te herstellen’ vanwege slecht voedselbeheer en niet-flexibele inkoopvereisten. Dit schrijft journalist Lucy Patchett op de Britse website Supply Management. Volgens het WRI zelf zijn betere inkoopprocedures nodig voor een duurzamer voedselbeheer.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Datagedreven Rijkswaterstaat verandert het inkoopvak

Digitalisering neemt een hoge vlucht, ook bij Rijkswaterstaat. Wat betekent dat voor inkoop en de samenwerking met de markt? Ton van der Veen, directeur Bedrijfsvoering en Inkoop Informatievoorziening bij Rijkswaterstaat, vertelt erover. Zijn directie faciliteert alle inkoop van ICT en data waarmee Rijkswaterstaat haar werk uitvoert: van hardware in datacenters tot software in verkeerscentrales, tunnels, bruggen en sluizen.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Google koopt op grote schaal hernieuwbare energie in

Internetgigant Google heeft energiecapaciteit van 1600 megawatt (MW) ingekocht. Dit was ’s werelds grootste zakelijke inkoop van duurzame energie tot nu toe. Zo meldt het Britse Supply Management. Door de inkoop stijgt het bestaande bezit van Google van hernieuwbare energie met meer dan 40 procent tot 5,5 MW. Dat komt overeen met een miljoen zonnedaken. Volgens het technologiebedrijf zal zijn CO2-vrije energiebezit meer elektriciteit produceren dan complete landen, zoals Litouwen of Uruguay, in een jaar gebruiken. Bij de overeenkomst hoort dat Google 2 miljard dollar zal uitgeven aan nieuwe energie-infrastructuur, waaronder zonnepanelen en windturbines.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Modulair bouwen: het bouwen van de toekomst

In 2050 wil Nederland circulair zijn: afval zou niet meer moeten bestaan. Eén van de sectoren met veel afval is de bouw. Modulair bouwen, wat niets anders is dan bouwen met gestandaardiseerde, geprefabriceerde, demontabele onderdelen, moet bijdragen aan een vermindering hiervan. Onder andere in de woningmarkt in Amsterdam is deze manier van bouwen al toegepast.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Nederlands bedrijfsleven is relatief gevoelig voor harde brexit

Ondernemingen uit Nederland zullen meer last krijgen van een harde brexit dan bedrijven in veel andere landen op het vasteland van Europa. Eventuele handelsbarrières na het vertrek van de Groot-Brittannië uit de EU benadelen de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven relatief sterk.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Vijf technologische oplossingen om slimmer geld uit te geven

Slim geld uitgeven zorgt voor besparingen, maar kan ook zorgen voor meer ongrijpbare voordelen zoals meer agile (behendige) organisaties en een beter beslisvermogen. De moderne inkooptechnologie maakt dit steeds beter mogelijk. Zo meldt deskundige John Callan van Coupa Software op de site van het Britse Supply Management.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Vakantieleesvoer – deel 1

De vakantie is weer begonnen! Veel inkopers zullen deze zomer genieten van hun welverdiende rust. Natuurlijk is een mooie vakantie niet compleet zonder bijzonder leesvoer. Maar waar moet je beginnen?

(meer…)
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres