Magnifying glass Close

Philips structureel opgelicht door partners

Philips is de afgelopen jaren slachtoffer geworden van grootschalige bedrijfsfraude door kleine buitenlandse partnerbedrijven. [slide]Bestuurders bij deze partnerbedrijven sluisden miljoenen euro’s weg. Philips verloor volgens berekeningen van FD.nl zo’n 20 mljoen euro.

De fraude speelde zich af bij de controle en betaling van vrachtkosten. De miljarden aan geldstromen van Philips werden gecontroleerd door een aantal kleine partijen. Een aantal van deze partijen maakte gebruik van het gebrekkige zicht dat Philips op de betaalstromen had, door leveranciers structureel te laat te betalen. Zo creëerden zij overschotten, die zij wegsluisden naar privérekeningen.

Verduistering jarenlang mogelijk
Inspeg is een van de frauderende partijen, een voormalige Philips-dochter in Duitsland. Een andere frauderende partner was een Amerikaans bedrijf Trendset. Beide bedrijven zijn failiet gegaan door het frauduleus handelen van de eigenaren. Trendset had bijvoorbeeld geen CFO in dienst en liet zijn jaarrekeningen niet controleren, waardoor verduisteringspraktijken jarenlang mogelijk waren.

Totale schade van 70 miljoen
De Philips-zakenpartners konden van het achterovergedrukte geld huizen, sportwagens en lidmaatschappen van chique clubs kopen. Naast Philips werden ook multinationals Bauknecht, L’Oréal en Husqvarna door deze bedrijven opgelicht. De totale schade die Inspeg en Trendset konden veroorzaken bedroeg bijna 70 miljoen euro.

Gebrekkige interne controle
Curator Volker Quinkert van de voormalige Duitse Philips-docther wijt de grote schade van Philips aan gebrekkige interne controle bij het concern. Philips geeft aan zijn interne controlesysteem te hebben aangescherpt na de affaires. Het bedrijf kan het grootste gedeelte van de schade verhalen op zijn verzekeraar. Hierdoor blijft het verloren bedrag beperkt tot 5 miljoen euro.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (1)

25 februari 2015 19:49 uur

Het oog van de meester maakt het paard nog steeds vet. Bij uitbesteding is er vaak maar een winnaar.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres