Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Patiëntenstop GGZ-instelling door te krap budget

Een aantal zorgverzekeraars hebben te weinig zorg ingekocht. Daardoor neemt de Zeeuwse GGZ-instelling Emergis vanaf oktober geen nieuwe patiënten van die zorgverzekeraars aan. GGZ Nederland ziet dat dit probleem zich vaker voordoet en verwacht dat er meer behandelstops volgen. Dat meldt Trouw.nl.

Zorgverzekeraars kopen aan het begin van het jaar behandelingen in op basis van het aantal patiënten dat het jaar daarvoor zorg nodig had. Elk behandeltraject heeft een vaste prijs. Volgens Paul de Schipper, bestuurder van Emergis, zijn er niet meer mensen die zorg nodig hebben, maar hebben ze vooral zwaardere, en dus duurdere, behandelingen nodig. De zorg voor patiënten wordt nu uit eigen zak betaalt, maar dit kan volgens De Schipper niet veel langer doorgaan.

Afspraak is afspraak
Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt dat GGZ-instellingen tijdig moeten aangeven als er sprake is van een budgetkrapte. Verzekeraars kunnen dan geld bijleggen of wijzen naar de afspraak die is gemaakt. Dat laatste gebeurd steeds vaker. Volgens een woordvoerder van GGZ Nederland hebben de verzekeraars wel voldoende geld om behandelingen in de GGZ in te kopen, maar zetten zij zich daarvoor onvoldoende in.

Problemen in de zorg
Dit soort problemen doen zich vaker voor in de zorg. Vorig jaar oktober dreigde het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten met een patiëntenstop doordat er te weinig geld was. Ook Buurtzorg Nederland vreesde in 2015 dat zorgverzekeraars onvoldoende zorg hadden ingekocht. De organisatie verwachtte grote problemen voor zijn cliënten, maar uiteindelijk bleek dat iedereen toch kon worden geholpen. De jeugdzorg, dat per 1 januari 2015 door gemeenten wordt ingekocht, heeft door te weinig budget ook verschillende problemen gehad.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres