Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Paranoot duurder door mislukte oogst

Er is wereldwijd een tekort ontstaan aan paranoten, een bestanddeel voor ontbijtgranen, studentenhaver en mueslirepen. Dit komt door de mislukte oogsten in onder andere Bolivia. De prijs van de paranoten is met ruim 60 procent gestegen. Supermarkten en fabrikanten zullen later dit jaar de gevolgen van het tekort merken. Dit meldt de Volkskrant.

De grootste producent van paranoten is Bolivia. Dit land heeft driekwart van de markt in handen. De andere twee grootste producenten zijn Brazilië en Peru. Door een lange periode van droogte in het Amazonegebied is maar een derde van de gebruikelijke oogst binnengehaald. Er zijn dus veel minder paranoten beschikbaar voor de export. Daardoor is de prijs in Europa, daar waar de grootste handelaars zich bevinden, met ruim 60 procent gestegen. Een ton paranoten kost nu rond de 14 duizend euro.

Slechtste markt in decennia
Antares, een Rotterdamse groothandel van onder andere groente en fruit, omschrijft de markt voor paranoten als een van de slechtste in decennia. Volgens de groothandel kampt de branche met enorme tekorten. Ook hebben leveranciers moeite om aan hun contracten te voldoen.

Lastig te oogsten
De paranoot is een lastige plant om te oogsten. Het groeit alleen in het wild en maar op een paar plaatsen ter wereld. De noten worden van december tot mei handmatig verzameld door rapers.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres