Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Overheden Groningen gaan groene energie inkopen

Een aantal overheden in Groningen – de provincie, de Veiligheidsregio de Omgevingsdienst en 13 gemeenten – gaat samen duurzame energie kopen bij Eneco en Energie VanOns. Laatstgenoemde is een lokale organisatie die energie van energiecoöperaties uit Groningen verkoopt. Deze inkoopsamenwerking betekent dus dat binnenkort de energie voor een groot aantal Groningse publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in de provincie wordt opgewekt.

Naast lokaal energie inkopen gaan de deelnemende overheden ook hun energieleveranciers stimuleren bij de bouw van zonne- en windenergieparken. Daarbij zal het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijk focuspunt zijn.

Innovatie
Mattias Gijsbertsen (GL), wethouder duurzaamheid bij de gemeente Groningen is bijzonder enthousiast. Hij stelt dat met deze overeenkomst overheden en marktpartijen bijdragen aan de energietransitie. Bovendien “biedt het bundelen van de energie-inkoop kleinere coöperaties de kans om te investeren in innovatie”, zo laat hij weten aan online platform Duurzaam Bedrijfsleven.

Pionier
Het akkoord is verantwoordelijk voor in totaal 60 miljoen kWh per jaar, wat overeenkomt met 17.000 huishoudens. De provincie is daarnaast met het afsluiten van dit langdurige contract een pionier in Nederland. Slechts Nijmegen en Den Haag zijn haar voorgegaan.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres