Magnifying glass Close

Optimalisatie supply chain zorgt voor kostenbesparing

Productiebedrijven staan constant onder druk om de concurrentie voor te blijven. Alles moet goedkoper sneller en efficiënter. Door de supply chain te optimaliseren, kan dat worden bereikt. Dat schrijft Marc van de Ven in een blog van Logistiek.

Volgens Van de Ven zijn inkopers voortdurend op zoek naar onderdelen met een lagere prijs en consolidatie van leveranciers. Over het algemeen kiezen bedrijven ervoor om te focussen op de grootste en belangrijkste leveranciers, maar dit wordt pas echt interessant als het gaat om de inkoop van grote hoeveelheden. Bij kleine hoeveelheden vinden inkopers het vaak niet de moeite waard, terwijl Van de Ven denkt dat juist hierin een enorme besparingspotentie zit.

Monitoren
Het optimaliseren van de supply chain kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld bij de supply chain van onderdelen voor het onderhoud van de machines (MRO: Maintenaince, Repair en Operations). Een kritiek punt hierbij is de beschikbaarheid van producten. Volgens Van de Ven is MRO te optimaliseren door bijvoorbeeld de bevoorrading te monitoren. Daardoor is het altijd zichtbaar wat je al in huis hebt en wat je nog moet inkopen.

Inzicht in productie
Als het gaat om onderdelen van het eindproduct (BOM: Bill of Material), dan is het, volgens Van de Ven, belangrijk dat inzichtelijk wordt gemaakt wat er nodig is om een product te fabriceren en waar dat kan worden ingekocht. Als dit duidelijk is, dan kan men eenvoudiger beoordelen bij welke leveranciers de producent zijn materiaal het beste kan inkopen. Hier gaat het niet alleen om de prijs, maar ook de kwaliteit en levertijd van het product.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres