Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Oogst palmolie stijgt, prijs palmolie daalt

De oogst van palmolie zal dit jaar hard gaan groeien. Daardoor zullen de prijzen van palmolie voor bedrijven wereldwijd dalen. Begin deze maand dacht men nog dat de prijzen verder zouden stijgen. Voor bedrijven als Unilever is deze daling goed nieuws. Zij kopen namelijk veel palmolie in. Dit meldt de Telegraaf.

De extra oogst van palmolie in Maleisië is een reactie op de sterke prijsstijgingen in 2016. Palmolie wordt door veel landwerkers gezien als een vlucht uit de armoede. Veel boeren zijn daarom begonnen met het extra planten. Grondstoffenanalisten van ING Research zien dat leveranciers in Maleisië dit jaar 12 procent meer palmolie  op de markt zullen brengen. De export naar multinationals zal daarmee met 11 procent stijgen.

Unilever
Voor inkopers van multinationals zoals Unilever komt dit goed uit. Jaarlijks koopt dit bedrijf 1,5 miljoen ton palmolie in. Dat is 3 procent van het wereldwijde aanbod. In december 2016 werden voorraden van sommige palmolies met ruim 33 procent afgebouwd en de productie in Maleisië met 10 procent. Voor multinationals is er nu weer genoeg aanbod.

Prijsstijging
De prijsstijging van vorig jaar kwam doordat weerfronten El Niño en La Niña veel plantages hadden verwoest. Door een beperkt aanbod van palmolie steeg de prijs met 40 procent. Een ton palmolie kostte eind 2016 3100 Maleisische ringgit. Dit is ongeveer 659 euro.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres