Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Onverwacht sterk dalende inkoopcijfers eurozone baren zorgen

Volgens de maandelijkse inkoopmanagersindex is er bijna geen groei meer in de eurozone. De verwerkende industrie kent een zich verdiepende recessie en de groei in de dienstensector neemt snel af. De economie van de eurozone laat bijna geen groei meer zien en is heel dichtbij een recessie. Cijfers van maandag 23 september over de activiteiten van de inkoopmanagers, waarover het FD berichtte, lieten dit zien. Met name de Duitse economie draait zeer matig. De Purchasing Managers Index (PMI) voor de eurozone daalde van 51,9 in augustus naar 50,4 voor september. Het gaat om de laagste score in zes jaar, die ook nog maar net boven de kritische grens van 50 ligt. Overigens gaat het wel om voorlopige cijfers. De PMI is een eerste betrouwbare indicatie van de economische ontwikkeling.

Ver onder de verwachting

De cijfers voor september liggen ver onder de verwachting. Persbureau Bloomberg meldt dat analisten verwachten dat de inkoopmanagersindex juist iets zou zijn gestegen. De obligatie- en aandelenmarkten reageerden dan ook met flinke dalingen op het nieuws. De deelindex voor de dienstensector was in augustus nog 53,5. Dit is in september met 52,0 een behoorlijk stuk lager. De verwerkende industrie had met een verdere daling van de deelindex van 47,0 naar 45,6 de laagste score in vele jaren. Volgens hoofdeconoom Chris Williamson van Markit suggereren de cijfers dat de risico’s voor de economie neerwaarts zijn en de economie in de komende maanden zal krimpen. Aline Schuiling van ABN Amro schat in dat de industrie nog steeds te lijden heeft onder het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Maar daarnaast denkt ze dat de industrie ook last heeft van een meer fundamentele onzekerheid. “Wereldwijd zijn er al langer fundamentele vragen, vanwege het milieu, over hoe het verder gaat met de industrie. Er lijkt een periode van structurele aanpassingen aan te komen en dat leidt tot onzekerheid.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres