Magnifying glass Close

Ongelijk speelveld door TenderNed

De Tweede Kamer plaatst haar vraagtekens bij de jaarlijkse kosten van aanbestedingsbedrijf TenderNed. Volgens de SP kunnen deze kosten veel verder omlaag en daarom volgt er een onderzoek naar[slide] het budget van TenderNed.

De Tweede Kamer besloot onlangs dat de jaarlijkse kosten van aanbestedingsbedrijf TenderNed onderzocht worden. Met name de SP denkt dat de kosten die dit bedrijf maakt veel lager kunnen. Nu wordt er jaarlijks zo’n vijf miljoen euro besteed aan het openbare online aanbestedingsplatform. Het aanbestedingsbedrijf is door de overheid zelf opgezet.

Concurrentie
De wettelijke taken van TenderNed bestaan uit de verplichting tot het publiceren van alle aanbestedingen en het bijhouden van statistieken. Uit de motie die door SP-kamerlid Sharon Gesthuizen is ingediend, blijkt dat voornaamste concurrent Aanbestedingskalender.nl slechts 500.000 euro nodig heeft voor het uitvoeren van dezelfde taken.

Ongelijk speelveld
TenderNed moet zich richten op de bovengenoemde zaken, maar gaat regelmatig haar boekje te buiten. Geconstateerd werd dat het aanbestedingsbedrijf van de overheid ook investeert in niet-wettelijke taken zoals het bouwen en ontwikkelen van systemen voor inschrijfmodules en onderhands aanbesteden. Door gebruik te maken van algemene middelen, zou TenderNed een ongelijk speelveld creëren.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (2)

3 december 2013 10:58 uur

Mevrouw Gesthuizen heeft het helemaal mis met haar motie (helaas toch aangenomen). Die €5M staat voor de publicatie, het beheer van alle aanbestedingen en het ontwikkelen van de nieuwe inschrijfmodules (digitaal aanbesteden), zoals ook in de Aanbestedingswet 2012 is opgenomen. Mag het dat TenderNed daar nu alvast wat geld voor investeert? Lijkt me wel. Dat een concurrent €500K besteed aan de publicatie en het beheer is niet de 'hele waarheid'. Er zijn concurrenten die per up te loaden document (bestek, NvI's, PvE's, Proces Verbaal, e.d.) een bedrag in rekening brengen en het aantal MB's beperkt of hier voor laat betalen. Dit laatste is pas een verspilling van overheidsgeld. Een aanbestedende dienst die geen gebruikt maakt van het gratis TenderNed, maar van een concurrerende website en daar ook nog voor moet betalen. Enig idee wat dat kost?

26 november 2013 11:09 uur

Draak van een program. Monopolistisch gedrag door het verplicht te stellen.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres