Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ondersteun leveranciers met ketenfinanciering

Het optimaliseren van werkkapitaal staat hoog op de agenda bij bedrijven. Afgelopen jaar stonden de betalingsachterstanden van veel grote Nederlandse bedrijven vol in de spotlights. Lange betalingstermijnen zorgen voor een rem op de groei van het MKB en daarmee de werkgelegenheid. Door het huidige betalingsmoraal kan volgens onderzoek van Intrum Justitia 7 miljard euro afgeschreven worden.

Daarom is er door een aantal grote bedrijven een platform opgericht dat ervoor moet zorgen dat binnen vier jaar 500 van de 1000 grote bedrijven in Nederland hun leveranciers binnen de wettelijke 30 dagen gaan betalen. Op die manier zou 2,5 miljard euro uit openstaande facturen vrijgemaakt moeten worden voor het Nederlandse MKB. Enkele grote bedrijven die dit hebben ondertekend zijn Heineken, Randstad, Jumbo, Philips en KPN.

Ketenfinanciering
Betalingstermijnen hoeven echter niet verkort te worden om ervoor te zorgen dat leveranciers hun geld op tijd binnenkrijgen. Een alternatief is ketenfinanciering. “Bij een ketenfinancieringsinitiatief betaalt de afnemer de bank na een afgesproken betaaltermijn, bijvoorbeeld 60 dagen. Na vijf dagen keurt de afnemer de factuur goed en krijgt de leverancier een voorfinanciering van de bank. Dit is een goedkope manier van liquiditeit verkrijgen”, vertelt Michiel Steeman, Lector Supply Chain Finance bij hogeschool Windesheim aan InkopersCafe.nl. “Op dit moment gebruikt 30 procent van de top 1000 grootste bedrijven van de wereld ketenfinanciering. Ik verwacht dat het percentage binnen Nederland op 50 procent ligt.”

Kosten voor leverancier
De kosten voor de voorfinanciering liggen bij de leverancier. Die betaalt hierover een kleine rente. Dit bedrag is volgens de professor echter aanzienlijk lager, dan wanneer de factuur een lange tijd open blijft staan. “Als een factuur openstaat en je moet wachten tot die betaald wordt na 60 dagen, dan liggen de financieringskosten veel hoger. De leverancier moet hierdoor namelijk een banklening aangaan of zijn eigen geld gebruiken om de kosten te dekken, tot het moment dat hij betaald wordt. Bij ketenfinanciering leunt de leverancier op de kredietwaardigheid van de afnemer en daarmee gaan de financieringskosten flink omlaag. Dit kan tot 6 keer goedkoper zijn voor de leverancier.”

Voordelen inkopende partij
Welke voordelen heeft ketenfinanciering voor de afnemer? “De belangrijkste voordelen zijn korting en werkkapitaal”, reageert Steeman. “De leverancier wordt bijvoorbeeld na 3 dagen betaald, in plaats van 60 dagen. Daar kan de inkopende partij een korting voor terugvragen. Daarnaast kan de afnemer afspraken maken met de bank, waardoor de bank pas na 60 of 90 dagen betaald hoeft te worden.” De professor ziet ook risicomanagement als een belangrijk voordeel. “De inkopende partij helpt vaak eerst zijn strategische leveranciers door middel van ketenfinanciering. Door deze methode kan de afnemer een stukje financiële instabiliteit van de leverancier wegnemen.”

Verbeteren inkoopproces
Als de methode zoveel voordelen heeft, waarom wordt het dan nog niet door alle grote bedrijven toegepast? “Dat heeft te maken met het purchase-to-pay proces, waarbij de order moet aansluiten bij de factuur, betaalspecificaties en de ontvangstbonnen. Als dit niet goed geregeld is, dan kun je een factuur niet snel goedkeuren. Als je gewend bent om facturen pas na 60 dagen in behandeling te nemen en dat moet nu binnen 5 dagen, dan moeten processen anders ingericht worden. Voorafgaand aan het implementeren van het ketenfinancieringsprogramma moet er dus een verbetering van het inkoopproces plaatsvinden. Dat is nog wel eens een struikelblok.”

Verkorten betaaltermijnen
“Veel bedrijven beginnen bij hun grote leveranciers, met grote volumes, die vaak ook al over elektronische facturatie beschikken. Zodra je bij kleinere leveranciers komt, wordt het steeds meer een operationeel vraagstuk. Het gaat vaak om duizenden debiteuren, met kleine volumes, die vaak niet over elektronisch factureren beschikken. Mijn advies: maak je dan niet zo druk om ketenfinanciering. Zorg dat je het proces op orde hebt en dat je de betalingstermijnen kunt verkorten” concludeert Steeman.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres