Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ondernemersvertrouwen daalt, maar is nog steeds positief

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen lag aan het begin van het vierde kwartaal van 2019 lager dan in het kwartaal daarvoor. Toch is de stemming van de ondernemers nog steeds bovengemiddeld positief. Het ondernemersvertrouwen bedroeg 6,6 in het vierde kwartaal. Dat was in het derde kwartaal nog 10,6. Deze daling komt in de meeste bedrijfstakken terug. Zo berichten het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

Positief over 2020

De grootste vertrouwensafnames waren er in de sectoren ‘informatie en communicatie’ (van 25 naar 9,5) en ‘delfstoffenwinning’ (8,9 naar -8,5). Het vertrouwen in de transportsector daalde van 10,3 naar 0. In de bouw was de afname ruim 5 punten tot 15,3. Hierop hebben mogelijk maatregelen rond PFAS en stikstofuitstoot invloed. Branches waar het ondernemersvertrouwen nog steeg, zijn de autobranche (wel nog steeds negatief), de detailhandel en de verhuur en handel van onroerend goed. De meeste verwachtingen voor 2020 zijn positief, maar minder positief dan een jaar geleden voor 2019. Van alle ondernemers verwacht 18,9 procent een toename van de omzet in 2020. Verder denkt 13 procent van de ondernemers in 2020 meer personeel in dienst te hebben dan in 2019. Vijf procent van de ondernemers schat in dat ze in 2020 meer investeren.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres