Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Olieprijs na twee jaar weer boven de 60 dollar

De prijs voor een vat ruwe olie is eind vorige week voor het eerst in meer dan twee jaar boven de 60 dollar per vat uitgekomen. Ruwe olie is ’s werelds belangrijkste grondstof. Een vat Brent-olie kostte afgelopen vrijdag 60,34 dollar per vat, dat is bijna 2 procent meer dan de dag ervoor. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Handelaren in termijncontracten voor ruwe olie leken daarom optimistisch over een mogelijke verlenging van het olieakkoord. Dit akkoord zorgt ervoor dat een aantal grote olieproducerende landen hun olieproductie beperken. Deze afspraak zou op den duur namelijk moeten leiden tot minder aanbod en hogere prijzen van de olie.

Nog geen prijsdoorbraak
Het vrijwillig dichtdraaien van de oliekranen heeft tot nu toe nog niet geleid tot een grote prijsdoorbraak. Daarom sprak afgelopen week de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed Bin Salman, zijn steun uit voor een mogelijke verlenging van het akkoord tot na 1 april 2018. Maar ook de aanhoudende onrust in Irak zou kunnen zorgen voor een dip in het aanbod en daardoor voor een stijging in de prijs.

Olieakkoord
Rusland, Saoedi-Arabië en een aantal kleinere olieproducenten hebben met elkaar afgesproken om gezamenlijk 1,8 miljoen vaten olie per dag minder op de markt te brengen. Dit willen de landen doen door hun eigen productie vrijwillig te beperken. De afspraken gelden al sinds januari 2017 en zijn in het voorjaar al een keer verlengd.

Schalie-olie
Een reden waarom de inspanningen van de olielanden nog niet zorgen voor een prijsdoorbraak, is de productie van de Amerikaanse schalie-olie. Deze is voor een groot deel in handen van kleine, onafhankelijke olieproducenten die zich niks aantrekken van het olieakkoord. Zij zien het juist als een gat in de markt en voeren hun eigen productie daardoor op.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres