Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Olieprijs blijft steken op laag niveau

Hogere olievoorraden en minder benzine in de Amerikaanse opslagtanks zorgen er normaal gesproken voor dat de prijs van ruwe olie in beweging komt, maar afgelopen woensdag bleef de prijs op hetzelfde, lage niveau steken. De prijs voor een vat Brent ligt rond de 47 dollar. Het Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) blijft hangen op 44,50 dollar. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Stijgende olievoorraden zorgen normaal gesproken voor prijsdalingen en dalende benzinevoorraden zorgen voor een toename van de olieprijs. Er zijn al maanden zorgen over de vraag naar benzine. Die blijft namelijk achter terwijl de VS volop in het ‘driving season’ zit. Het ‘driving season’ is de periode waarin de Amerikanen massaal de auto pakken om op vakantie te gaan of vrienden en familie te bezoeken. Een daling van de benzinevoorraad zou dan kunnen worden opgevat als een plus voor de vraag én voor de olieprijs.

OPEC
Toch leken handelaren voor het verloop van de olieprijs nog altijd de nadruk te leggen op de politiek van een aantal olieproducerende landen onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland. Saoedi-Arabië is tevens ook het belangrijkste lid van de OPEC, een organisatie van olie-exporterende landen. De deelnemende landen proberen door het beperken van de productie de olieprijs omhoog te krijgen, maar ondervinden veel concurrentie van onafhankelijke Amerikaanse producenten olie uit schaliegesteente. Die stijgende productie houdt de olieprijs laag.

Libië en Nigeria
De concurrentie komt, naast schalieolie, ook uit eigen kring, namelijk van Libië en Nigeria. Deze twee landen zijn wel lid van de OPEC, maar uitgezonderd van de afspraak om de olieproductie te beperken. De productie van de landen zat namelijk op een historisch laag niveau vanwege binnenlandse onrust. De productie in Libië en Nigeria is weer aan het stijgen, en landen in de OPEC willen dat Libië en Nigeria zich nu ook gaan houden aan de afspraak tot beperking.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres