Magnifying glass Close

Nokia-deal goed voor Taiwan

Microsoft heeft sinds deze week een nieuw dochterbedrijf: Nokia. En hoewel beide partijen reppen over een gedeelde cultuur en dat er weinig gaat veranderen, denken analisten dat de supply chain van de Finse telefoonfabrikant flink op de schop gaat.

Of het nu ‘wishful thinking’ is, of dat er wellicht een grotere kern van waarheid in schuilt, Taiwanese analisten zien na de acquisitie van Nokia’s telefoontak door Microsoft meer handel naar hun eiland komen. Omdat Microsoft als softwarebedrijf weleens minder waarde kan hechten aan het in-house produceren van onderdelen dan hardwarebedrijf Nokia, zal dit op termijn leiden tot meer outsourcingmogelijkheden. Dit zeggen Taiwanese analisten van Bank of America Merrill Lynch en Morgan Stanly in Taiwan tegen het eveneens Taiwanese nieuwskanaal Focus Taiwan.

Het eiland voor de kust van China (en volgens de Chinese overheid gewoon onderdeel van dat land, al zijn de Taiwanezen het daar niet mee eens) staat bekend als belangrijke producent van onderdelen die gebruikt worden in de high-tech- en telecom-sector. Vooral enkele huidige partners van Microsoft in Taiwan, waaronder Hon Hai Precision Industry, Pegatron en Wistron hebben een goede uitgangspositie door de meest recente uitbreiding van Microsoft’s hardware-activiteiten.

Advies: kopen

Op de korte termijn zal het huwelijk tussen Microsoft en Nokia weinig impact hebben op de supply chain van de Finnen. De meeste fabrikanten van componenten hebben hun ‘exposure’ aan Nokia teruggebracht tot onder de tien procent. Dit is ingegeven door de moeilijkheden die het bedrijf de laatste jaren heeft om te concurreren op met name de markt voor smartphones en het kleine marktaandeel dat Nokia-telefoons en het mobiele Windows OS hebben. Toch geeft Bank of America Merrill Lynch, door de nauwe relatie tussen de Taiwanese supply chain en Microsoft, een ‘buy’-advies op de belangrijkste Nokia-leveranciers in Taiwan. Ook Largan Precision, producent van lenzen voor smartphone-camera’s, en het in Hong Kong genoteerde bedrijf FIH Mobile, een dochter van Hong Hai, krijgen hetzelfde advies.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres