Magnifying glass Close
Partner van Inkoperscafé

Hoe schakelt u over op een circulair businessmodel?

De meeste bedrijven produceren op basis van een wegwerpmodel met kopen, gebruiken en weggooien. Vanwege de schade voor het milieu schuiven bedrijven steeds meer op naar een circulair businessmodel. Het is echter nog niet zo simpel om dit te bereiken. Op Briskmagazine.nl zijn drie tips te lezen van Willemijn Peeters, CEO van Searious Business, voor een succesvolle omschakeling.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

NZa: 'Substitutie, innovatie en preventie noodzakelijk voor inkoopcontracten in 2020'

In de contracten voor 2020 moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars concrete afspraken maken omtrent betaalbare en toegankelijke zorg, zo geeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan op de site van Nevi. Van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars is er een inspanning nodig om de gezamenlijk ingestelde doelen in het hoofdlijnenakkoord te halen.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Stikstof als dé motor van verandering

Het stikstofadvies van Johan Remkes heeft de afgelopen weken heel wat stof doen opwaaien. In eerste instantie leek het advies veel weerstand op te roepen, maar een nieuwe generatie bouwers en hoogleraren klimaatontwerp zien kansen om een wezenlijke transitie teweeg te brengen in de bouwsector, zo was onlangs te lezen in Cobouw.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

E-commerce-explosie verwacht door de last mile

Volgens Damien Bon, COO van de Britse delivery startup Stuart, wordt de laatste stap in de supply chain in de toekomst duurzamer en een stuk persoonlijker, vermeldt op Marketing Tribune. De last mile is steeds dominanter voor succesvolle e-commerce, zo sprak hij uit op Manhattan Exchange, het jaarcongres van Manhattan Associaties, begin deze week in Barcelona.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Britse staalproducenten betalen 50% meer dan Europese concurrenten

Britste staalproducenten betalen volgens een rapport over de energieprijskloof van UK Steel meer dan 50% meer voor elektriciteit in tegenstelling tot hun Europese concurrenten. Dat meldt Supply Management op haar site. De verschillen in energieprijs tussen de Britse staalproducenten en hun Europese tegenhangers kosten de industrie naar schatting nog een £47 miljoen in vergelijking met Duitsland en £55 miljoen in vergelijking met Frankrijk. Ondanks de dalende groothandelsprijzen in het afgelopen jaar is dit prijsverschil gebleven.

Handelsgroep UK Steel heeft de Britse regering opgeroepen de prijskloof te dichten om te voorkomen dat de ‘aanhoudende hoge’ elektriciteitskosten van de staalproductie ‘het concurrentievermogen’ van de Britse industrie schaden. Vooral het omzetten van grondstoffen in staal vereist een grote hoeveelheid energie en elektriciteit en zorgt, na grondstoffen, voor de grootste kosten. UK Steel spoort de regering dan ook aan om de kostenvrijstellingen voor de industrie te verhogen.

Schadend concurrentievermogen

Gareth Stace, directeur-generaal bij UK Steel, zei: ‘Ons nieuwe rapport toont duidelijk aan dat de Britse staalproducenten systematisch en aanhoudend hogere elektriciteitsprijzen hebben in tegenstelling tot onze concurrenten. Elektriciteit is een van de grootste kosten voor de staalindustrie en het schaadt ons concurrentievermogen dat we consequent veel meer moeten betalen.’ Hij voegt daaraan toe: ‘Dit jaar heeft de ongelijkheid in de staalindustrie 47 miljoen pond gekost, in een tijd waarin de sector al geconfronteerd wordt met grotere marktonzekerheden en handelsproblemen. Dit is niet de tijd om voorzichtig te zijn, maar de tijd om moedig te zijn.’

Partner van Inkoperscafé

Eindrapport 'Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen' voorgelegd

Het eindrapport van het ‘Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen’ is door minister Bruins aan de Tweede Kamer voorgelegd. In 2017 was het Platform ingesteld, om zo de inkoopkracht (bestaande uit inkoop, gepast gebruik en verantwoorde inzet) van ziekenhuizen en zorgverzekeraars ten aanzien van dure geneesmiddelen te versterken. Het eindrapport biedt belangrijke input bij de uitvoering van zeven nieuwe actielijnen, zo meldt Zorgkrant.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Inkoop van elektriciteit bij glastuinbouw geraakt door tariefverhoging

De Tweede Kamer heeft vanuit Glastuinbouw Nederland de oproep gekregen de tariefverhoging voor de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) aan te passen. De verhoging, onderdeel van het wetsvoorstel fiscale maatregelen Klimaatakkoord, leidt tot extra kosten voor glastuinders, zo meldt Nieuwe Oogst.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Relatiemanagement 'belangrijker' dan inkoop

Inkoop moet gericht zijn op relatiebeheer om waarde toe te voegen aan organisaties, in plaats van puur gericht op het inkopen. Dat meldt Supply Management, in gesprek met Nikki Rowbottom, hoofd van het Supply Chain Management bij de ‘British Library’. Volgens Rowbottom is er de afgelopen tien jaar meer aandacht besteed aan inkoop dan aan contractmanagement binnen de publieke sector.

(meer…)
Partner van Inkoperscafé

Nevi publiceert nieuwe tools voor inkopers

In samenwerking met kennispartners publiceert Nevi 6 nieuwe tools. De tools zijn een hulpmiddel om de ‘hoe’ van operationele, tactische en strategische vraagstukken in te vullen. De tools op ’n rijtje:

Zakboek Aanbestedingswet 

Deze tool geeft toegang tot de Aanbestedingswet en alle andere belangrijke wet- en regelgeving. De structuur van het zakboek zorgt ervoor dat je razendsnel je weg vindt door alle relevante wetten en richtlijnen. En dat in begrijpelijke taal en voorzien van context. Meer over het Zakboek Aanbestedingswet

Nevi-Whatstheprice Tool (light)

Met deze tool heb je de prijsontwikkelig van 100(!) commodities altijd onder handbereik! De online tool geeft je de betrouwbare, actuele prijzen en de historische ontwikkelingen oer de afgelopen 10 jaar. Meer over de Nevi-Whatstheprice Tool.

Nevi-Weagree Tool

Deze tool is speciaal ontwikkeld voor professionals die bij het sluiten van een overeenkomst de touwtjes zelf in handen willen houden. Met de Weagree Tool maak je snel en eenvoudig gedegen contracten. Op basis van jouw antwoorden voegt de tool de relevante artikelen toe aan jouw overeenkomst. Lees verder over de We-agree Tool.

Nevi-Commodity Tool

Het instrument om inkooprisico’s te managen met online dagprijzen, analyses en simulaties. De online tool geeft de dagrprijzen van 6 basismaterialen, Nederlandse energie, graan, mais, suiker, cacao en koffie. Meer over de Nevi-Commodity Tool.

Global Sustainable Enterprise System (GSES)

Het GSES®-systeem is het internationale online (op blockchain gebaseerde) meetsysteem voor duurzaamheid dat alle facetten omvat, is geschikt voor alle sectoren en is gebaseerd op de beste internationaal aanvaarde normen en standaarden. Deze tool helpt je je weg te vinden door de talloze certificeringe en keurmerken. Lees verder over de GSES tool.

Public Sustainability Program

Met dit online platform verduurzaam je als lokale en centrale overheidsorganisatie jouw beleid, inkoop en diensten. Je krijgt alle informatie over potentiele leveranciers op één plek, in één overzichtelijk format. Meer over het Public Sustainability Program.

Partner van Inkoperscafé

Kostenbesparing is niet langer topprioriteit bij inkoop

Voor een duurzame supply chain moet naast de kosten maatschappelijk verantwoord ondernemen op de inkoopagenda staan. Tijdens een sustainability summit van SAP Ariba in Barcelona was er veel aandacht voor hoe je niet alleen de eerste, maar ook de tweede en derde tier monitort en aanzet tot verbetering. Zo is te lezen op de site van Supply Chain Magazine.

(meer…)
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres