Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuwe NEVI-kapitein maakt alles anders

Onlangs presenteerde de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) haar nieuwe voorzitter. Voormalig ‘CPO van het Rijk’ Siep Eilander gaat de vereniging voor inkoopprofessionals aanvoeren. ‘So what?’ denk je misschien. Maar ik geloof dat het echt een verschil gaat maken. En wel hierom.

Onze inkoopvereniging volg ik al ruim 15 jaar. En hoewel ik meestal goed oplet, heb ik de vereniging nog nooit kunnen betrappen op een sterk publiek optreden. Inhoudelijke ijzersterk, zeker op eigen events. Maar zelden in de publieke arena. Zodra er een luchtje van politiek aanzit, is het muisstil in Zoetermeer. Publieke onrust in inkoopland? Iedereen hoor je erover, behalve de brancheclub die er het meest over zou kunnen zeggen.

En ik denk dat Siep dat gaat veranderen. Als ik zijn woorden tenminste mag geloven. Want bij zijn aantreden zei hij, dat de NEVI ongevraagd advies gaat geven. Belangenbehartiging komt voorop. Yes! Dat wil ik horen. Geen slappe hap meer. Geen ‘no comment’ meer als het spannend wordt. Nee, gewoon een gefundeerde mening met een duidelijk geluid. Dat is wat we in inkoopland nodig hebben.

Dat zou er als volgt uit kunnen zien.

Een machtige partij stuurt zijn leveranciers een brief dat de bestaande contracten alleen worden verlengd als de prijzen 3 procent omlaag gaan. NEVI springt gelijk op de bres. De partij wordt zo duidelijk aan de publieke schandpaal genageld, dat hij het de volgende keer wel uit zijn hoofd laat.

En als een commissie van aanbestedingsexperts door de minister aan de kant geveegd wordt, dan horen we van de NEVI dat dit ongehoord is. Dat de politiek zou moeten luisteren naar experts die zich al jaren in het veld bewegen. Of we horen juist dat het heel verstandig was… uiteraard.

Hoe het ook zei, als iemand dit kan bewerkstelligen dan is het de nieuwe voorzitter wel. Met grondige kennis van het overheidsapparaat, politiek vernuft en een bak aan bestuurservaring haalde hij op deze website al eens een nobelprijs binnen. Geen ruimte voor cynisme dus. Er waait een andere wind door inkoopland!

Althans, dat hoop ik.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 27 februari 2018 12:46 uur

We draaien het om: een machtige leverancier stuurt naar de inkopende partij een brief met een verhoging van 3% buiten de contractafspraken om. Kan de NEVI dan ook gelijk op de bres springen en de belangen voor de inkopers behartigen? Ik mag van harte hopen dat er een andere wind gaat waaien binnen de NEVI. Ben benieuwd naar het nieuwe NEVI 4.0 model. Ik ben me van enig cynisme bewust. De NEVI zou zoveel meer kunnen betekenen voor inkopend Nederland, dan alleen de theorie aan de man / vrouw brengen en haar politieke lobby.

Niels Hoogkamer 20 februari 2018 12:35 uur

Goed artikel. Ik ben benieuwd!

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres