Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuw platform in de strijd tegen hoge medicijnprijzen

Een gezamenlijk platform moet de inkoopkracht van ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor geneesmiddelen versterken. Het nieuwe Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen is een initiatief van minister Edith Schippers (VWS). Het platform is bedoeld om kennis en kunde over de inkoop van geneesmiddelen bij elkaar te brengen, in de hoop dat zij zo goedkoper de geneesmiddelen kunnen aanschaffen. Niet alleen artsen, maar ook apothekers en patiënten kunnen meedenken binnen deze nieuwe samenwerkingsvorm, schrijft Medisch Contact.

De kern van het beleid van Schippers is het creëren van betere toegang tot nieuwe, baanbrekende geneesmiddelen, maar wel tegen aanvaardbare prijzen. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kopen nu vaak afzonderlijk of in kleine samenwerkingsverbanden geneesmiddelen in. Om de betaalbaarheid en toegankelijkheid van geneesmiddelen te waarborgen, moet de inkooppositie van ziekenhuizen en zorgverzekeraars versterkt worden.

Sleutelrol
Het platform krijgt een sleutelrol in het plan van de minister, bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop tot stand te brengen, bijeenkomsten te organiseren en door het delen van best practices en informatie over nieuwe geneesmiddelen.

Financiële arrangementen
Schippers sluit sinds 2015 financiële arrangementen af voor geneesmiddelen. Dit instrument wordt uitsluitend toegepast als er grote financiële risico’s zijn en zorgaanbieders en -verzekeraars zelf onvoldoende invloed kunnen uitoefenen op de prijs. De pilotfase van de financiële arrangementen is afgelopen januari beëindigd en is sindsdien een structureel onderdeel van het beleid dat wordt uitgevoerd door het Ministerie van VWS ten aanzien van besluiten rondom de opname van dure geneesmiddelen in het verzekerde pakket.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 31 maart 2017 12:14 uur

Ik lees toevallig dit artikel en het artikel ervoor waar de macht van de samenwerkende supermarkten wordt 'bekritiseerd'. Waarom zou de ene groep wel en de ander groep niet mogen samenwerken om een vuist te kunnen maken? Neigt dit niet een beetje naar hypocrisie? Blijkbaar hebben de medicijnproducenten een middel in handen waarmee ze de hogere prijzen kunnen afdwingen/opleggen. Misschien een idee dat de leveranciers van de supermarkten de kunst gaan afkijken bij de leveranciers van geneesmiddelen?

inkoperscafe gebruiker 23 maart 2017 12:49 uur

Mijn inziens een goede reactie maar e.a. moet veel breeder getrokken worden. In de EU zijn zo'n grote verschillen m.b.t. de kosten van medicijnen, een pakje tabletten wat in Nederland b.v.b. € 40,= moet kosten kost in Spanje minder dan € 10,=. Ik ben dus van mening dat de EU zich hier veel meer mee moet gaan bemoeien dan alleen maar met regeltjes bezig zijn. Er moet een vuist gemaakt worden tegen de grote farmaceutische bedrijven, Richt een centraal laboratorium op en maak de medicijnen na als ze niet willen stoppen met de belachelijke verhogingen. De kleinen worden opgeslokt door die grote jongens en het medicijn wordt opeens vier maal zo duur. Volgens mij de grootste besparing ooit die men kan realiseren.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres